De opvallendste economische ontwikkelingen van de afgelopen week

door admin
De opvallendste economische ontwikkelingen van de afgelopen week

De beursspecialisten gaan van start met het ‘heel belangrijke nieuws’ van de FED, de centrale bank van de Verenigde Staten van Amerika. Deze heeft geen nieuwe steunpakketten aangekondigd, maar wel gezegd dat de rente de komende jaren waarschijnlijk tussen de 0 en 0,25 procent zal blijven. In eerste instantie werd daarop niet positief gereageerd. Vooral voor banken is het niet gunstig omdat hun rentemarges de komende jaren onder druk blijven staan. Dit betekent ook dat mensen niet teveel hoeven te verwachten van rente op spaargeld. Dat was al zo en dat verklaart volgens Kaspar deels ook dat de aandelenkoersen zo goed bleven gaan ondanks het negatieve economische nieuws. ‘Er is gewoon geen alternatief’, aldus Kaspar.

Spaanse staatsschuld

Martin wijst erop dat het in dit verband al niet heel goed ging met de Spaanse staatsschuld, maar dat deze door de coronacrisis in het tweede kwartaal is opgelopen tot 110 procent van het bbp. Dat niveau is in 113 jaar tijd niet eerder waargenomen. Het gebrek aan belastinginkomsten heeft een gigantisch gat in de Spaanse begroting geslagen. Daarnaast heeft de staat juist 21 procent meer uitgegeven aan steunmaatregelen en dergelijke. De eerste keer dat de staatsschuld meer dan 100 procent van het bbp bereikte was in 2015.

Fusie CaixaBank en Bankia

De nieuwe bank die uit de fusie tussen CaixaBank en Bankia ontstaat, zal Caixabank gaan heten. De huidige Caixabank krijgt 74 procent van de aandelen. Bekend is nu dat de aankoopwaarde 4,3 miljard euro bedraagt. Martin wijst er nog even op dat de Spaanse staat in 2012 24 miljard euro in Bankia heeft gestopt. Dat betekent dat de Spaanse in principe gewoon 20 miljard euro afschrijft. Kaspar nuanceert dat het doel van de ‘bad bank’ Bankia altijd is geweest de bank uiteindelijk te verkopen, maar waarschijnlijk niet om er zoveel op af te schrijven. Vanaf 2022 levert de fusie een kostenbesparing op voor de CaixaBank van 770 miljoen euro.

Meer interesse voor particuliere belegger

Tot slot wijst Kaspar nog op een bericht van Bloomberg dat professionele beleggers, investeerders en handelaren steeds meer interesse krijgen in de particuliere beleggers. De groep particuliere beleggers groeit mede doordat heel veel mensen thuiswerken, dat mensen meer tijd en middelen hebben om vanuit thuis te beleggen. Daarom groeit de aandacht voor wat nou die particuliere belegger beweegt.

Kaspar en Martin bespreken nog veel meer. Kijk snel de video op deze pagina of abonneer je op het Youtube-kanaal van BinckBank Spanje. Zo blijf je wekelijks op de hoogte van de laatste beursontwikkelingen. Bezoek voor meer informatie de website van BinckBank Spanje, onderdeel van Saxo Bank.

Lees hier meer over De Beursredacteurs

Deze informatie is afkomstig van BinckBank Spanje en is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Dit vind je misschien ook leuk