Nu is een goed moment om uw woning te schenken

door admin
Nu is een goed moment om uw woning te schenken

Deze regio’s bieden momenteel een korting van 99% op de schenkbelasting. Om voor dit belastingvoordeel in aanmerking te kunnen komen, dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen: Het onroerend goed dient in Andalusië of Madrid te zijn gelegen én u valt onder één van de volgende groepen:

Groep I: Afstammelingen en geadopteerde kinderen onder de 21 jaar.

Groep II: Afstammelingen en geadopteerde kinderen die 21 jaar of ouder jaar zijn, echtgenoten, bloedverwanten in opgaande lijn en adoptanten. De partners die een geregistreerd partnerschap in Spanje zijn aangegaan en als zodanig in de autonome regio staan ingeschreven, worden gelijkgesteld aan personen die gehuwd zijn. 

Neemt u gerust contact op met Otis Advocaten voor meer informatie over de voorwaarden voor de inschrijving van een geregistreerd partnerschap in Spanje.

De schenking dient aan de hand van een notariële akte bij de notaris te worden vastgelegd.

Constante veranderingen door politiek

In Spanje is deze materie constant aan veranderingen onderhevig als gevolg van wijzigingen in de politiek. Het is dan ook goed mogelijk dat u in de toekomst meer belasting moet betalen. Om dat risico te vermijden, is het daarom nu een heel goed moment om uw woning aan uw kinderen te schenken.

Houdt u er overigens wel rekening mee dat er in Spanje naast de schenkbelasting ook meerwaardebelasting en in bepaalde gevallen vermogenswinstbelasting betaald moet worden. Iedere situatie is uniek en zal dan ook afzonderlijk bekeken moeten worden.

Ook willen wij u er, wellicht ten overvloede, op attenderen dat de fiscale voordelen die wij in dit artikel toelichten, alleen voor Spanje gelden. In Nederland kan, afhankelijk van de situatie, een belastingplicht van toepassing zijn.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de korting van 99 procent op de schenkbelasting in de regio’s Andalusië en Madrid of bent u geïnteresseerd bent in het schenken van een woning of andere (roerende) zaken, zoals een geldschenking (waarvoor andere voorwaarden en factoren gelden), aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen. Onze gespecialiseerde advocaten zijn graag bereid uw specifieke situatie te analyseren en u van advies te voorzien. 

Dit vind je misschien ook leuk