Investeren in Spaans vastgoed in 2021

door admin
Investeren in Spaans vastgoed in 2021

Een dergelijke investering is niet alleen tastbaar en relatief waardevast, je kunt er zelf ook nog plezier uit halen als je dat wenst. Naar aanleiding van de coronapandemie en de gevolgen ervan voor de wereldwijde economie en daar bovenop nog eens de Brexit die grote gevolgen heeft voor de grote Britse community in Spanje, voorspellen experts in El País dat de prijzen van woningen het komende jaar vooral in de voorheen populairste gebieden in Spanje zullen dalen. Dan gaat het met name om de grote steden (Barcelona en Madrid) en de meest toeristische costa’s, zoals de Balearen, Costa Blanca en Costa del Sol. Daarbij betreft de voorspelling vooral tweedehandswoningen en huren.

Dat zou betekenen dat het voor mensen die overwegen een tweede huis in Spanje te kopen een goed moment is om in te stappen. Want op langere termijn, zodra mensen hun bewegingsvrijheid weer terug hebben, krijgen ze ongetwijfeld Spanje weer in het vizier voor vakanties, zakenreizen, investeringen en anderszins.

Op korte termijn zal de huidige economische en gezondheidscrisis het wat lastiger maken om rendement uit Spaans vastgoed te halen. Desalniettemin zien vastgoeddeskundigen het op op middellange termijn positief in. Elke crisis biedt weer kansen en de crisis als gevolg van coronapandemie kan wel degelijk kansen op de vastgoedmarkt creëren. De huizenprijzen in Spanje zullen – mits ze op een goede locatie staan – altijd weer bijtrekken.

Of je nu je vizier gericht hebt op een studio aan een mooie golfbaan in Spanje, een bescheiden appartement in het historische centrum van een Spaanse stad, een huis in de ‘campo’ of een villa met zeezicht langs de Spaanse kust: met open grenzen is overal rendement uit te halen.

De trend die nu in Spanje is te zien, is dat met name Spanjaarden op zoek zijn naar meer ruimte. Ze kiezen eerder voor een geschakelde woning met een tuintje dan een ‘piso’ direct aan de kust of trekken zelfs weg uit een stadsappartement om in een naburig dorp hun geluk te beproeven.

Wonen aan de Costas

In Spanje is de oostkust al van oudsher een populaire plek voor Nederlanders en Belgen om er vakantie te vieren, te overwinteren of een tweede stek te kopen. De Costa Blanca, Costa Cálida en Costa del Sol zijn bekend vanwege het ideale klimaat, dat tot de beste van Spanje behoort. Binnen 2,5 tot 3 uur ben je er met het vliegtuig en kun je je koesteren in de zon, het bijzondere licht en genieten van de relaxte Spaanse levensstijl en de vriendelijke Spanjaarden. Vergeet daarbij de prachtige omgeving niet, die tal van mogelijkheden biedt om te verkennen wanneer je even genoeg hebt van de heerlijke stranden.

Betrouwbare en deskundige makelaar in Spanje

Het familiebedrijf CasaLasDunas is gevestigd aan de Spaanse oostkust en de familie Van Let woont, werkt en geniet daar in volle tevredenheid al bijna 25 jaar van het goede leven. Uit eigen ervaring bevelen alle medewerkers iedereen die een tweede huis in het buitenland overweegt van harte aan om ook voor Spanje te kiezen. Bij CasaLasDunas wordt op de eerste plaats dan ook een nieuwe levensstijl verkocht in plaats van alleen een huis in Spanje. Dit is gebaseerd op de eigen ervaringen die de familie Van Let heeft met het leven in het noorden van Europa met een tekort aan betaalbare koopwoningen, een overmaat aan regelgeving en een teveel aan stress met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Toekomstperspectief

Vanwege het ‘baby boom-effect’ in Noordwest Europa zal de vraag naar Spaans onroerend goed de komende jaren alleen nog maar stijgen. Veel gepensioneerden zoeken graag de zon op. Het OECD voorspelt dat de komende jaren zich nog veel (gepensioneerde) Noord Europeanen in Spanje zullen vestigen. De ICEX (De Spaanse Export Organisatie) heeft uitgerekend, dat er de komende 20 jaar alleen al aan de Costa Blanca 600.000 nieuwe huizen voor Noord Europeanen bij gebouwd moeten worden om aan de vraag te voldoen.

Gegevens van het Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) voor januari 2020 gaven aan dat in Spanje ongeveer 291.000 buitenlandse inwoners uit de Europese Unie leven die ouder zijn dan 65 jaar. Spanje blijkt zodoende altijd een leider geweest te zijn op het gebied van buitenlandse huizenkopers.

Volgens Javier López Torres, senior adviseur voor onroerend goed bij KPMG in Spanje, is Spanje een van de best gepositioneerde bestemmingen ‘om door buitenlanders uit de EU te worden gekozen als een plek om te wonen of regelmatig te verblijven tijdens het pensioen”.

De medewerkers van CasaLasDunas inforeren en adviseren u graag over de mogelijkheden van investeren in onroerend goed in Spanje. Meer weten? Neem dan nu contact met hen op en laat u vrijblijvend adviseren.

Dit vind je misschien ook leuk