Verplichte sneltest én PCR-test voor reizigers van Spanje naar Nederland

door admin
Verplichte sneltest én PCR-test voor reizigers van Spanje naar Nederland

Is het niet mogelijk maximaal 4 uur voor vertrek een sneltest af te nemen, bijvoorbeeld omdat er geen testfaciliteiten open zijn, kan er niet gereisd worden. Een reiziger die met het vliegtuig naar Nederland reist, moet dus vanaf 23 januari én maximaal 72 uur voor aankomst een PCR-test uitvoeren én maximaal 4 uur voor vertrek een sneltest én na aankomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine (of 5 dagen quarantaine, dan een test doen, is deze negatief, dan kunt u uit uw quarantaine). 

Grote zorgen over virusvarianten

De belangrijkste reden voor deze aanscherping van de maatregelen en de dubbele test is dat er grote zorgen zijn over nieuwe ‘geïmporteerde’ varianten van het coronavirus die extra besmettelijk zijn. De Nederlandse gezondheidsautoriteiten werken momenteel aan een harde quarantaineverplichting voor reizigers uit risicogebieden via een wetswijziging waarmee de quarantaineplicht kan worden afgedwongen. Het huidige dwingende advies om 10 dagen in quarantaine te gaan na aankomst uit een risicogebied wordt namelijk slecht nageleefd. 

De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn. Het document wordt volgens de Rijksoverheid op 5 punten gecontroleerd:

1. Het moet gaan om een sneltest (antigeen of LAMP-test) of PCR-test

2. Testresultaat moet negatief op SARS-CoV-2 (of niet gedetecteerd) zijn

3. Voor- en achternaam moeten overeenkomen met die op het paspoort staat vermeld

4. Datum en tijd van afname van de test: De test moet maximaal 4 uur oud zijn bij het aan boord gaan van vliegtuig of ferry. 

5. Op het testresultaat staat een logo of kenmerk van de arts of het instituut waar deze is afgenomen.

6. De testuitslag mag zowel op papier of digitaal worden getoond.

LAMP-test

Een LAMP-test is een snelle PCR-test die op een andere manier werkt dan een ‘reguliere’ PCR-test. Als je een negatief resultaat van een zogenaamde LAMP^-test kunt overleggen, kan dit de PCR-test én de antigeentest vervangen. “Als u kiest voor de LAMP-test hoeft u geen sneltest (antigeen)= en PCR-test te tonen.” 

Oplopende cijfers Spanje

In Spanje lopen de cijfers met name als gevolg van het drukke sociale verkeer tijdens de kerstdagen weer op. Veel regio’s nemen daarom extra maatregelen. Klik hier of hier voor de actuele maatregelen per regio. 

Dit vind je misschien ook leuk