Terugkijken: Reizen Waes in onbekend Spanje

door admin
Terugkijken: Reizen Waes in onbekend Spanje

Tijdens de aflevering van Reizen Waes trekt de acteur/presentator vanaf Gibraltar dwars door het Spaanse binnenland richting Muxia. We zien Spanje vanuit de blik van iemand die gewend is om zowel verrassend mooie als minder gezellige plekken op te zoeken.

Bijzondere reizen

Zo veel mensen, zo veel bezigheden. De één verzamelt postzegels, de ander gaat op zoek naar de goedkoopste stroom via een energievergelijker en weer een ander verdiept zich in niet-toeristische plekken. Steden en streken die het in zich hebben om nieuwe trekpleisters te worden, of juist helemaal níet. Soedan, Georgië, Tuvalu, het zijn stuk voor stuk landen die niet hoog op het verlanglijstje van menig toerist staan. Waes reist ernaartoe met zijn geliefde cameraploeg en ziet er zowel lelijke als prachtige kanten van de wereld. In seizoen 4 ontdekt hij Europa. In Ierland ziet hij hoe de religieuze tweedeling nog springlevend is, in Polen bezoekt hij een groep paramilitairen die zich voorbereiden op een oorlog met Rusland.

Stierenvechten zonder speren

In Spanje begint Waes in La Línea de la Concepción, waar ’s nachts de hasj-toevoer uit Marokko gaande is. Verderop, in Marinaleda, ontdekt de globetrotter huizen die 15,53 euro kosten in een communistisch aandoende omgeving. De conservenfabriek zorgt er voor werkgelegenheid.

De reis gaat verder dwars door de Extremadura, op zoek naar ‘recortes’, een variant op het Spaanse stierenvechten. Er komen geen speren aan te pas, het is hier enkel zaak de aanstormende stier te ontwijken met soepele heupbewegingen. Tom Waes doet mee, maar houdt dit snel voor gezien. Hierna gaat het richting Piornal, naar ‘Jarramplas’, een feest waarbij een dorpsbewoner de twijfelachtige eer heeft om door de rest van het volk met rapen bekogeld te worden.

De kust van de doden

Waes trekt verder door Galicië en Castilla y León: leeglopende provincies. Vrijwel volledig verlaten dorpen vormen een trieste aanblik. De aflevering eindigt aan de kust. Niet de Costa del Sol – we hebben immers met Reizen Waes te maken – maar de Costa da Morte: de kust van de doden. Muxia is een klein dorpje de regio Galicië aan de Atlantische Oceaan met een eeuwenoude visserstraditie. Percebeiros zijn vissers die met gevaar voor eigen leven ‘percebes’ van de steile, gevaarlijke rotsen plukken, een soort eendenmosselen. Deze mosselen gelden als peperdure delicatesse.

Al met al toont Reizen Waes verrassende maar onbekende aspecten van de Spaanse cultuur. Of dit verleidt om dezelfde tripjes te maken, bepaalt de kijker zelf. De aflevering Reizen Waes: Spanje is op Daily motion in zijn geheel te zien.

Dit vind je misschien ook leuk