Lockdown Spanje resulteert in historisch lage geboortecijfers

door admin
Lockdown Spanje resulteert in historisch lage geboortecijfers

Het geboortecijfer in Spanje was al laag door het relatieve kleine aantal vrouwen dat zich in de vruchtbare leeftijd bevindt en het steeds langer  uitstellen van de kinderwens. Dit jaar is daar de onzekerheid als gevolg van de corona pandemie als oorzaak bijgekomen. December 2019 en januari 2020 vallen 9 maanden na het begin van de lockdown.

Vergeleken met januari 2020 werden er dezelfde maand dit jaar 6.889 minder babies ingeschreven bij de burgerlijke stand. Was er in 2020 nog een afname van 1.7 ten opzichte van het voorgaande jaar, dit jaar bedroeg de afname maar liefst 23%. Ook in omliggende landen worden 9 maanden na het begin van de lockdown minder geboortes geregistreerd (Italië -21.6%, Frankrijk -13%).

Het is nog afwachten wat de gevolgen op de geboortecijfers zullen zijn 9 maanden na de tweede en 9 maanden na de derde golf. En zelfs daarna verwacht Diego Ramiro, directeur van CSIC, geen herstel als die storm voorbij is: “Afgezien van de epidemische crisis zullen we een economische crisis meemaken en we hebben al de effecten gezien van de economische crisis die begon in 2008 en die een aanhoudende achteruitgang heeft veroorzaakt. Nu gaan we een jaar van stilstand in en zullen we het laagste vruchtbaarheidsniveau zien dat Spanje ooit heeft gehad”.

Dit vind je misschien ook leuk