Hoe kun je besparen op je nieuwe elektriciteitsrekening in Andalusië?

door admin
Hoe kun je besparen op je nieuwe elektriciteitsrekening in Andalusië?

Het Andalusische Agentschap voor Energie raadt aan om de uren van verbruik als de dagen waarop onze apparaten en elektrische apparatuur worden gebruikt goed te kiezen. Ook is het een optie om je elektriciteitscontract te herzien nadat de nieuwe elektriciteitstarieven zijn goedgekeurd. 

Vanaf juni zullen alle consumenten en kmo’s met een vermogen gelijk aan of minder dan 15kW hun tarief omgedoopt zien worden tot 2.0TD. Op hun factuur zien ze dan vervolgens dat de prijs van energie zal variëren naargelang de uren. Afhankelijk van het schema waarin ze elektriciteit hebben verbruikt, betalen ze meer of minder.

De twee piekperiodes P1 (10.00 tot 14.00 uur en 18.00 tot 22.00 uur) zijn het duurst. De vlakke P2 periode met een gemiddeld tarief, bestaat uit drie tijdvakken: van 8.00 tot 10.00 uur, van 14.00 tot 18.00 uur en van 22.00 uur tot 12.00 uur. In de nachturen (van 0 tot 8 uur ’s ochtends), 30% van alle uren van het jaar, kost elektriciteit in de zogenaamde P3-dalperiode veel minder. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat tijdens weekenden en nationale feestdagen geen piekuren zijn. 

Tussen de 150 en 300 euro aan besparingen

Volgens het Andalusische Energieagentschap, is de sleutel van het nieuwe wetsvoorstel dat consumenten als ze willen besparen hun consumptiegewoonten kunnen aanpassen aan de bovengenoemde drie periodes.

Besparen zonder investeren

Alleen al door de vaatwasser, de wasmachine en de waterkoker tijdens de daluren te laten draaien, kan zonder enige investering tot 150 euro per jaar worden bespaard. Hiervoor is het niet nodig om doordeweeks lang op te blijven of voor dag en dauw op te staan om deze apparaten aan te zetten. Bij ijzerwarenwinkels zijn stopcontacten te koop die te programmeren zijn. 

Besparen met investeringen

Door energie-efficiëntiemaatregelen in te voeren zoals dubbele beglazing, ramen met zonwering om het verbruik van airconditioning tot 30% te kunnen verminderen, gebruik van zeer energiezuinige apparatuur etc, kan deze besparing nog oplopen tot 200-250 euro op jaarbasis. 

Vervang oude apparaten 

Een voorbeeld is het inruilen van een meer dan 10 jaar oude koelkast voor een nieuwe en efficiëntere (koelkasten werken immers 24 uur par dag) kan een besparing worden bereikt met het nieuwe elektriciteitstarief van 1.300 euro (dat was 900 euro met het oude tarief). 

Met het nieuwe elektriciteitstarief wordt ook minder betaald voor het gecontracteerde vermogen ofwel het vaste bedrag op de factuur. Dit gecontracteerde vermogen wordt lager ten opzichte van het variabele deel (dat afhankelijk is van het elektriciteitsverbruik en dat elke maand verandert). Zo zal een huis dat een vermogen van 4,6 kW heeft gecontracteerd, van 250 euro per jaar (inclusief belastingen) naar 150 euro per jaar gaan.

Twee verschillende potentiewaarden gebaseerd op tijdvakken

Nieuw is eveneens dat mensen twee verschillende potentiewaarden kunnen contracteren op basis van de verbruiksperiode: een die de P1-piekperiode en de vlakke P2-periode groepeert met een schema van 8 tot 24 uur (weekdagen), en een andere voor de dalperiode P3, die 0 tot 8 uur zou beslaan en alle uren in het weekend en op nationale feestdagen. Als er bijvoorbeeld meer stroom nodig is voor bepaalde toepassingen (zoals opslagsystemen voor verwarming) of om een ​​elektrische auto op te laden, kan dit alleen op bepaalde momenten van de dag (tussen 0 en 8 uur) worden verhoogd, zodat de consument op die tijd dus minder betaalt. 

Het Agentschap adviseert om te controleren of je de stroom die je hebt gecontracteerd ook echt nodig hebt. Door deze te verlagen van bijvoorbeeld 4,6 kW naar 3,6 kW, zouden deze kosten in de nieuwe factuur worden verlaagd van 150 euro naar 120 euro per jaar (inclusief belastingen).

Gereguleerde of vrije markt?

Volgens een peiling van CNMC over gebruik van elektriciteit en gas in de eerste helft van 2020, weet slechts 25% van de consumenten dat ze hun elektriciteit kunnen contracteren tegen een gereguleerde prijs onder de noemer Precio Voluntario para el Pequeño Consumidor-PVPC – die wordt vastgesteld door de landelijke regering of tegen een vrije marktprijs (de consument contracteert het tarief dat het meest interessant is voor zijn behoeften rechtstreeks met de commerciële aanbieder.

Het is dus belangrijk te weten wat voor elektriciteitscontract je hebt met betrekking tot je energierekening. Afhankelijk daarvan kunnen je besparingen groter of kleiner zijn.

Gebruikers van de gereguleerde markt zullen dus veel meer de besparingen opmerken die ze in de verschillende tijdzones kunnen realiseren als ze hun consumptiegewoonten veranderen. Consumenten op de vrije markt kunnen zich het beste uitgebreid (laten) informeren over de details van hun contract met de betreffende aanbieder om te kijken of daarin wat veranderd kan worden.

Waarom wordt het tarief gewijzigd?

Op basis van Europese regelgeving moeten binnen het gereguleerde deel van de elektriciteitsrekening de kosten voor toegangstol worden gescheiden van de gebuikstarieven.

Wat is de toegangstol?

De tolheffingen worden bepaald door het CNMC en bedoeld om de kosten van het elektriciteitsnetwerk te dekken. Denk aan de elektrisiteitsmasten, ondergrondse kabels, transformatiehuisjes en alles wat ervoor zorgt dat de energie de eindklant goed bereikt. 

Wat zijn de gebruikstarieven?

Gebruikstarieven vallen onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging. Die zijn bedoeld om er de rest van de gereguleerde kosten van het elektriciteitssysteem mee te dekken, zoals vergoeding voor hernieuwbare energiebronnen, de extra kosten voor opwekking op de Spaanse eilanden en de jaarlijkse betaling van het tarieftekort. Deze tarieven bestaan ​​uit een vast deel (gecontracteerd vermogen) en een variabel deel (verbruikte energie).

Actie ondernemen voor de nieuwe rekening?

De PVPC zet automatisch de verdeling van toegangstarieven, belastingen en de verschillende tijdvakken over naar een neiuw model factuur voor consumenten. U hoeft daar niets voor te doen. Commerciële aanbieders bepalen zelf wat voor factureringsmodel te gebruiken voor consumenten met minder dan 15 kW gecontracteerd vermogen. Wel zijn er eisen van overheidswege gesteld waaraan de factuur moet voldoen of welke essentiële inhoud er niet op mag ontbreken.

Meer informatie op de website van de Junta de Andalucía.

Dit vind je misschien ook leuk