Coronacrisis biedt ook kansen op de Spaanse vastgoedmarkt

door admin
Coronacrisis biedt ook kansen op de Spaanse vastgoedmarkt

Onder de juiste omstandigheden kunnen crises juist een goed moment bieden om lang gekoesterde plannen uit te voeren en investeringen te doen. Als u de mogelijkheid overweegt om een ​​woning in Spanje te kopen, dan kan dit artikel interessant zijn voor u.

Volgens onze laatste gegevens is op de woonmarkt op de Balearen, die reeds in 2019 al een scherpe vertraging onderging, in 2020 een daling van 26,5% in de vraag naar woningen geregistreerd. Bovendien was 2020 het jaar waarin er het laagste aantal aankoop- en verkooptransacties zijn verricht van de laatste vijf jaar. De daling van 23% ten opzichte van 2019 was de meest intense sinds de voorgaande crisis (2008).

De professionals in de sector geloven dat het mogelijk is dat de markt weer aan zal gaan trekken vanaf de tweede helft van 2021; dat wil zeggen, binnen een paar maanden.

Aan de andere kant, met betrekking tot de prijsdaling, vertoonde de huizenmarkt op de Balearen in 2020 een grote veerkracht en uithoudingsvermogen zonder noemenswaardige tegenslagen. De ernstige daling van het aantal verkopen en het vertraagde groeitempo over het algemeen hebben echter ook hier geleid tot matiging en, in sommige gevallen, tot een opmerkelijke daling van de prijzen. Momenteel ligt de prijsdaling rond de 10%. In bepaalde omstandigheden kan dit een gunstige en lucratieve prijsverlaging betekenen, als we een woning vinden die past bij onze eisen en behoeften.

Een tijd als deze, vol onzekerheden en twijfels, kan ook de ideale gelegenheid bieden om de definitieve stap te zetten en een woning in Spanje te kopen. De huidige situatie heeft ertoe geleid dat veel huiseigenaren in dit land hun toekomst heroverwegen. Het is dus heel interessant om de vastgoedmarkt goed in de gaten te houden. Er kunnen kansen ontstaan om een mooie huis te verwerven in dit prachtige land tegen een prijs die onder normale omstandigheden moelijk te vinden is.

Misschien bezoekt u Spanje al regelmatig maar bent u altijd overgegaan tot het huren van een woning, een appartement of een hotel. Misschien is nu het moment daar om de stap te zetten en een tweede woning in Spanje te kopen.

Twijfelt u nog over zo een belangrijke aankoop in een vreemd land waarvan u wellicht de taal nog niet beheerst? dan is het goed te weten dat er in verschillende gebieden in Spanje tal van Nederlandse gemeenschappen zijn, die de mogelijkheid bieden in contact te komen met gelijkgestemden. En niet alleen dat, er zijn ook nog veel Nederlandstalige dienstverleners gevestigd die u graag de praktische zaken uit handen nemen en het leven onder de zon voor u veel aangenamer kunnen maken. Zij hebben immers het wiel al voor u uitgevonden. 

Barcelona – is een belangrijk centrum van het leven binnen de Nederlandse gemeenschap in Spanje geworden. De Ciudad Condal heeft een enorm aanbod van allerlei soorten woningen in verschillende buurten. Dit alles dankzij het internationale karakter, het verlangen naar vooruitgang en de gunstige verbindingen met de rest van Europa. Bovendien liggen er tientallen prachtige dorpen en steden in Catalonië, waaronder enkele van de mooiste plekken in Spanje. Een huis kopen aan de Costa Brava is daarom altijd een mooie en aantrekkelijke optie.

Balearen – de eilanden bieden een prachtig evenwicht tussen ondernemerschap en aangename rust om op te laden. Mallorca, Ibiza en Menorca hebben onderling tal van verschillen; de drie eilanden zijn echter de parels van ons land. Op Ibiza is een Nederlandse gemeenschap gevestigd. Dit eiland is al decennia lang een zeer gewaardeerde bestemming onder Nederlanders. Veel van onze Nederlandse cliënten hebben huizen in Santa Eulària of Santa Gertrudis. Ibiza is de ideale plek voor wie op zoek is naar een balans tussen de landelijke en rustige omgeving en het zeer diverse toeristische en recreatieve aanbod op dit eiland.

Mallorca heeft een groeiende gemeenschap van Nederlanders, hoewel nog niet zo diep geworteld. Mallorca is echter de kern van de Balearen, met betere diensten, luchtverbindingen en een constante zakelijke groei sinds 1990. Dit eiland biedt de ideale context voor diegenen die, met het oog op het onderhouden van duurzame zakelijke connecties, de voorkeur geven aan het verkrijgen van een tweede huis in een omgeving die meer alternatieven biedt.

Tot slot Menorca. Dit is bovenal het eiland van rust en kalmte. Het is waar dat er geen gevestigde Nederlandse gemeenschap is, maar misschien richt u zich liever op het vinden van een mooi huis op een rustig eiland dat wel alle voorzieningen biedt. In dat geval zal Menorca u wellicht aangenaam verrassen.

Andalusië – Zuid-Spanje heeft een fantastisch klimaat, een heerlijk gastronomisch aanbod en een rijke historische cultuur. Veel van onze cliënten kiezen voor dit deel van het land. Er is een grote internationale gemeenschap te vinden aan met name de Costa del Sol, maar ook in het binnenland en aan de Atlantische kust zijn buitenlandse gemeenschappen, waaronder veel Nederlandstaligen te vinden. Bovendien biedt de uitgestrekte oppervlakte en culturele verscheidenheid veel vastgoedkansen in zeer diverse omgevingen (dorp op het platteland, meer ontwikkeld dorp, stad…). Het zou uw perfecte bestemming kunnen zijn.

Noord Spanje – Het is altijd interessant om andere regio’s in Spanje in overweging te nemen voor de aankoop van een ​​tweede huis. Misschien bent u op zoek naar andere alternatieven dan die we zojuist hebben genoemd. Misschien wilt u genieten van prachtig weer, zonder echte zomerhitte. In dat geval is het interessant om te kijken welk aanbod  er is in regio’s die ook emblematisch zijn voor Spanje, zoals Galicië, Asturië of Cantabrië. In deze gebieden staan ​​prachtige woningen in de natuur of aan de adembenemende kustlijn en met de essentiële diensten en voorzieningen van een bewoond gebied.

Tot slot, als u eenmaal de plek heeft gekozen waar u wilt wonen, of zelfs al heeft besloten wat de perfecte woning voor u is, kan het interessant zijn twee andere belangrijke en fundamentele aspecten in overweging te nemen:

Enerzijds, als u van plan bent om een ​​verbouwing in de woning uit te voeren. In de meeste gevallen is het nodig om een ​​vergunning aan te vragen bij de gemeente en een project in te dienen. Aan de andere kant bent u misschien geïnteresseerd in, naast het zelf resideren in de woning, deze ook te verhuren aan toeristen. Als dit haalbaar is (dit is afhankelijk van de regio van het land), kan het een zeer interessante optie zijn en een perfecte manier om de kosten van uw woning te dekken.

Om deze reden, als u een woning in Spanje wilt aankopen, raden wij u vanuit OTIS ADVOCATEN SPANJE aan om de stap te zetten aan de hand van onze deskundige advocaten die u graag adviseren. Samen hebben zij vele decennia ervaring op dit gebied en in dit land en zorgen ze dat u met een gerust hart het hele aankoopproces kunt doorlopen.

Dit vind je misschien ook leuk