Chaos en onzekerheid bij Spanje neemt toe vlak voor EK

door admin
Chaos en onzekerheid bij Spanje neemt toe vlak voor EK

Slechts enkele dagen voor de start van het Europees Kampioenschap is er veel te doen over het Spaanse voetbalelftal. Het begon op zondag 6 juni toen bekend werd dat Sergio Busquets, een van de basisspelers, positief testte op Covid-19.

Zeventien extra spelers voor elftal Spanje

Uit voorzorg werd het hele elftal in een bubbel geplaatst om een massale corona-uitbraak te vermijden. Vervolgens riep trainer Luis Enrique niet de geplande vier, maar zes extra spelers op. Het gaat om Rodrigo Moreno, Pablo Fornals, Carlos Soler, Brais Méndez, Raúl Albiol en Kepa Arrizabalaga.

Nog geen dag later maakte Enrique bekend elf extra spelers van de nationale Spaanse ploeg onder de 21 toe te voegen als een soort ‘schaduwelftal’. Deze nieuwe reservespelers zijn uit voorzorg ook in een bubbel geplaatst, maar niet in dezelfde bubbel als de basisspelers. Deze twee groepen trainen en leven afgezonderd van elkaar in de aanloop naar de komende wedstrijden.

Vals-positieve test tweede speler Spaans basiselftal

Het drama waarvoor Luis Enrique vreesde, leek even waarheid te worden toen ook speler Diego Llorente positief testte op Covid-19. Dit bleek een dag later echter een vals-positieve testuitslag te zijn.

Spaanse team vrijdagochtend volledig gevaccineerd

De chaos werd compleet toen trainer Enrique eiste dat zijn spelers voor het EK volledig gevaccineerd zouden worden. Minister Darias van Volksgezondheid liet weten dat dit mogelijk was met Pfizer, maar Luis Enrique stond erop dat dit met het Janssen-vaccin zou gebeuren omdat de ploeg dan slechts met één dosis volledig is ingeënt.

Uiteindelijk trok Enrique aan het langste eind. De spelers van het Spaanse elftal zijn vrijdagochtend gevaccineerd met een dosis van Janssen. Dit ondanks het feit dat het Janssen-vaccin in Spanje niet wordt aangeraden voor mensen onder de 40 jaar.

Vaccinatie vlak voor EK niet zonder risico

Het inenten van de Spaanse spelers zo kort voor het EK is echter niet zonder risico. Zoals bekend kunnen gevaccineerde personen last krijgen van bijwerkingen. Dit was bijvoorbeeld bij de Belgische ploeg reden om te wachten met vaccineren tot na het EK. Frank de Boer van Nederland wilde om deze reden dat zijn spelers al veel eerder werden ingeënt zodat zij ruim voor de aanvang van de wedstrijden fit zouden zijn.

Dit vind je misschien ook leuk