Nieuwe vulkaanmond op La Palma bedreigt duizend woningen

door admin
Nieuwe vulkaanmond op La Palma bedreigt duizend woningen

Nadat er tussen maandagavond en dinsdaagochtend vier aardbevingen zijn geregistreerd door het Nationale Geografische Instituut, waarvan er twee door de bevolking werden gevoeld, is een nieuwe krater ontstaan dichtbij Tacande in de gemeente El Paso (op circa 900 meter van de hoofdopening). In tegenstelling tot wat is voorspeld hebben andere lavastromen de kust nog niet bereikt omdat de snelheid omlaag is gegaan van 700 meter naar 300 meter per uur.

Door die rivieren van lava van twee verdiepingen hoog zijn in totaal 6.000 mensen geëvacueerd, 166 woningen volledig verwoest, 300 agrarische en andere exploitaties vernietigd en in totaal nog 1000 woningen bedreigd op hun weg naar de kust. De uitstoot van zwaveldioxide neemt met elk moment toe. Het moment waarop de lava de zee bereikt is zorgelijk. Men vreest voor explosies en de uitstoot van schadelijke gassen

Het beroepscollege van geologen heeft in een verklaring bevestigd dat het onmogelijk is te voorspellen hoelang de uitbarsting van de Cumbre Vieja vulkaan zal duren. Deze begon op zondagmiddag. Sommige experts wijzen erop dat het zo ’tussen een en drie maanden’ kan duren. 

Spoeddecreet voor hulp bewoners

De president van de Canarische regering, Ángel Victor Torres, heeft op maandag tijdens een persconferentie laten weten met een nieuw wetsdecreet de gedupeerden van de vulkaanuitbarsting te zullen helpen. “Vanuit de regering zijn we nu met spoed een wetsvoorstel aan het maken waarmee we de grond waarop de woningen staan die beschadigd of vernietigd zijn kunnen herkwalificeren, zodat ze onmiddellijk en met spoed kunnen worden opgebouwd”, zei Torres.

Spanje en Brussel beloven hulp

Ook premier Sánchez heeft al laten weten alle gedupeerden op La Palma bij te zullen staan. Vanuit Brussel kwam hetzelfde bericht. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Unie heeft een handreiking gedaan aan Spanje en hulp aangeboden die nodig is om de schade als gevolg van de vulkaanuitbarsting te herstellen. Op Twitter uitte zij haar medeleven “met alle personen op de Canarische Eilanden” vanwege de schade die optreedt door deze natuurramp. 

Chaos op wegen op La Palma

Op de hoofdweg van La Palma ontstond maandagavond in beide richtingen chaos. Enerzijds door mensen die vluchtten voor het gevaar dat uit de kraters stroomt, een busje zat vol met schapen, anderzijds door mensen die het visuele spektakel van dichterbij willen bekijken, 50 jaar nadat de laatste uitbarsting van de Cumbre Vieja.

Volgens de krant 20Minutos waarschuwde aan de ene kant van de weg een vrouw in paniek schreeuwend de andere weggebruikers voor het gevaar, terwijl aan de overkant mensen hun auto stilzetten, uitstapten en foto’s en video’s begonnen te maken van de vulkaan en de oplichtende lavastromen. Autoriteiten wijzen erop dat inwoners en toeristen de hoofdweg zoveel mogelijk vrij moeten houden. 

Dit vind je misschien ook leuk