Hoe maak je je zwembad in Spanje winterklaar?

door admin
Hoe maak je je zwembad in Spanje winterklaar?

Allereerst zou je natuurlijk kunnen besluiten je zwembad af te dekken om er pas in het voorjaar weer naar te kijken. Dan wacht je alleen zeker een onaangename verrassing in de vorm van een groenbruine soep wanneer je je zwembadafdekking weer opent. Met heel veel daaruit voortvloeiende pijn en moeite om je zwembad weer zomerklaar te maken. Tel daarbij mogelijke schade op zoals gesprongen leidingen of schade aan je filter, verwarming of pomp en je weet nu dat je gevoelens van ‘had ik maar…’ gemakkelijk kunt voorkomen

Lees ook: Hoe een zwembad de waarde van je huis in Spanje verhoogt

Een andere optie waarmee je gedurende langere tijd buiten het seizoen van je zwembad gebruik kunt maken, is om je zwembad af te laten dekken door een systeem met solarlamellen. Dit zijn transparante lamellen met een zwarte onderlaag en ideaal voor het zachte Spaanse klimaat. De zwarte laag absorbeert de zonne-energie en geeft die af aan het water om het zwembad te verwarmen. Gelijktijdig zorgt de lamel met ingebouwde luchtkamers voor een ideale isolatie waardoor de warmte ’s nachts ook behouden blijft. Zo wordt je zwembad extra en gratis verwarmd met 5 tot 7 graden Celcius en kun je er veel langer, tot laat in de herfst en al vanaf vroeg in het voorjaar weer van genieten. 

Wil je het zwembad afdekken, maar wel op zo’n manier dat je direct wanneer het weer dat toelaat weer een duik kunt nemen, dan zetten we hier de 7 stappen uiteen die je moet zetten om je zwembad in Spanje winterklaar te maken.

1. Maak je zwembad schoon

Maak je zwembad en de randen schoon, haal alle spullen uit het water, verwijder bladeren, takjes en ander vuil van het oppervlak met een net en  uit het water en van de bodem met de zwembadstofzuiger. Zorg dat de mandjes van je skimmers leeg en schoon zijn

2. Controleer je apparatuur

Zorg ervoor dat de pomp werkt en dat er geen kalkaanslag is op de chloreringscel. Tijdens de koudere maanden heb je de pomp, het filter en de chlorinator – in geval van een chloorzwembad – nog steeds minimaal 4 uur per dag nodig.

3. Voer een terugloop of ‘backwash’ uit

Een goed onderhouden filter is de sleutel tot een schoon zwembad. Met een terugloop, een keerspoeling of een backwash stroomt het water van onder naar boven door de zandfilter waardoor het vuil wordt meegenomen naar de afvoer. Zodra helder water door de uitgang stroomt, is de filter voldoende teruggespoeld.

4. Breng het water in evenwicht

Alles in je zwembad wordt efficiënter met goed uitgebalanceerd water. Dit voorkomt niet alleen algenuitbraken die je water groen kleuren, maar zorgt er ook voor dat je zwembadoppervlak en de apparatuur langer mee gaan. Gebruik een zwembadtestkit om ervoor te zorgen dat de pH, alkaliteit en andere minerale niveaus in het water in balans zijn. Dit beschermt je zwembad tijdens de wintermaanden tegen kalkaanslag en corrosie.

5. Voeg winterchemicaliën toe

Hoewel je zwembad mogelijk geen algen bevat, kun je het ontstaan ervan door winterchemicaliën zoals een fosfaatverwijderaar aan je zwembad toe te voegen. Deze elimineert de voedselbron. Geen fosfaat in je water staat gelijk aan geen algen. Je kunt ook zwembadenzymen toevoegen. Die richten zich op alle indringers, inclusief algen en sporen. Een winterpil is handig om het water tijdens de wintermaanden te reinigen en verhelderen.

Gebruik je bronwater om je zwembad te vullen dan heb je een metaalbindend middel nodig. De kans is namelijk groot dat dergelijk water sporen van metaal heeft die zonder zo’n middel aan de randen van het zwembad kleven en roesten.

Woon je in gebieden in Spanje waar het in de winter (’s nachts) kan vriezen is een antivries essentieel. Helemaal voor ingegraven zwembaden omdat het voorkomt dat leidingen bevriezen en barsten.

6. Gebruik je zwembadafdekking

Heb je nog geen zwembadafdekking voor je zwembad in Spanje Spanje dan is het misschien wel tijd om daarin te investeren. Een afdekking beschermt je zwembad van de weerselementen en verdamping. De laatste stap van het proces is het afdekken van het zwembad, inclusief de zwembadpomp. Er zijn veel verschillende soorten zwembadafdekkingen en afhankelijk van welke u krijgt, moet u de hele winter mogelijk puin en sneeuw blijven verwijderen. Als u een bovengronds zwembad heeft, kunt u een zwembadkussen in het midden van het zwembad plaatsen voordat u het afdekt. Dit zorgt ervoor dat de sneeuw de hoes niet begraaft.

Lees ook: Een zwembad bouwen in Spanje? Dit moet je weten

Dit vind je misschien ook leuk