Kou en stormachtig weer blijft de hele week hangen in Spanje

door admin
Kou en stormachtig weer blijft de hele week hangen in Spanje

Waarschuwingen voor kou, regen, sneeuw en kustverschijnselen hebben betrekking op een groot deel van de kaart van Spanje. De DANA (geïsoleerde depressie op hoge niveaus) is een geïsoleerde koude bui op lagere niveaus geworden en heeft her en der in het land overstromingen en verstoringen door sneeuw- en hagelbuien verooraakt

Waar gaat het het meeste sneeuwen?

De oranje waarschuwingen voor sneeuw zijn door AEMET gedeactiveerd, veel ervan worden geel. Woensdag zijn de sneeuwwaarschuwingen actief in de noordelijke en zuidelijke provincies van Castilla y León, het binnenland van Asturië, het zuiden van Aragon en de Pyreneeën van Lleida.

In alle bergketens in het noorden en het centrum van het land is de kans op sneeuw de komende uren groot. De sneeuwgrens ligt daar gemiddeld rond de 1.000 meter: in het Cantabrische gebergte, 1200/1400 m; in de Pyreneeën, ongeveer 1.400 m; in de centrale en Iberische systemen en de bergen van het zuidoosten van het schiereiland, 800/1000 m en in het oosten van de Meseta, af en toe dalend tot 800/900 m.

De sneeuwstorm houdt naar verwachting in het uiterste noorden langer aan dan in de rest van het land. In het Cantabrische gebergte kan het gaan om meer dan een meter sneeuw met constante buien vanuit het noorden tot het einde van deze week. 

Gaat het de hele week regenen?

Woensdag valt er in het noordoosten van het land in de lager gelegen gebieden zeer hevige regen. Dit kan leiden tot grote ophopingen van water in regio’s zoals Catalonië, Aragon, de Balearen en het noorden van de Valenciaanse Gemeenschap. Code geel voor regen geldt ook in gebieden van Asturië en Cantabrië in het noordwesten van het land. 

met hoeveelheden tussen de 40 en 45 mm in 12 uur. De regen houdt tot en met donderdag aan op een groot gedeelte van het Spaanse grondgebied. Alleen het zuidoosten van het land blijft er vrij van. Ook de Canarische Eilanden kunnen rekenen op flinke buien.

Vanaf vrijdag is de kans op sneeuw en regen het grootst in de noordelijke helft van het schiereiland, vooral in het uiterste noorden, en in de twee archipels. Er wordt veel sneeuw verwacht in de bergachtige gebieden in het noorden van het schiereiland.

Hoe lang blijft het koud in Spanje?

Het koude weer blijft de hele week aanhouden. De koude stroom uit het noorden blijft ook in de tweede helft van de week overheersen. Luchtmassa’s van hogere breedtegraden zullen de temperatuur onder de normale waarden voor de tijd van het jaar houden. Op de Canarische Eilanden daalt de temperatuur vanaf donderdag, samenvallend met de periode van zware regenval in de archipel.

Dit vind je misschien ook leuk