Guardia Civil maakt einde aan grote witwaspraktijk

door admin
Guardia Civil maakt einde aan grote witwaspraktijk

Daarnaast heeft de politie 40 financiële producten geblokkeerd, waaronder deposito’s op bankrekeningen, kluisjes, investeringsfondsen en documentatie.

Operatie Talofita was geconcentreerd in de provincie Cadiz. De politie hoorde van vermeende witwaspraktijken van een criminele organisatie. Gezien de omvang van de bedragen die ermee gemoeid waren, leek het waarschijnlijk dat deze bende al vele jaren aan het werk was.

Volgens officiële rapporten van de Guardia Civil kwam de politie er tijdens het onderzoek achter dat de organisatie werd geleid door ene ‘Doro’, een bekende persoonlijkheid in de plaats Sanlúcar de Barrameda. Hij had een lange geschiedenis van drugshandel. Afgezien daarvan is zijn vrouw de dochter van een lokale drugshandelaar die bekend staat als ‘el Acuático’. 

Witwasnetwerk

De man en vrouw hielden een groot en complex netwerk van ‘bedrijven’ in stand om grote hoeveelheden geld wit te wassen. Bij elk van de bedrijven namen familieleden en vrienden sleutelposities in.

Een van die familieleden had bijna 10 jaar niet gewerkt of geen inkomen aangegeven, maar kon in 2017 een vissersboot kopen ter waarde van bijna een half miljoen euro. Hij zou ook verschillende financiële producten, bankrekeningen en financiële beleggingen en effecten bezitten voor in totaal meer dan een half miljoen euro.

Bovendien werd in 2017 een lokale voetbalclub die dreigde failliet te gaan, gered door de leider van de organisatie. Nadat die zichzelf tot clubvoorzitter had benoemd, deed hij verschillende kapitaalinjecties met zwart geld om de rekeningen van de club op te schonen en begon hij allerlei werkzaamheden. 

Een ander familielid van een van de ‘vertrouwde netwerken van vrienden’ kon, ondanks dat hij gepensioneerd was, muziekpromotor worden. Hij organiseerde een concert in Sanlúcar de Barrameda, met een bekende Amerikaanse reggaeton- en latintrapzanger. Voor dit evenement werd ruim 900.000 betaald.

In beslag genomen

Er werden huiszoekingen uitgevoerd in 5 huizen tegelijk. Deze vonden plaats in Sanlúcar de Barrameda en Chipiona, waar 11 eigendommen, 2 vissersboten, contant geld en 24 voertuigen werden geconfisceerd. Ook zijn meer dan 40 financiële producten geblokkeerd tussen deposito’s op bankrekeningen, kluisjes, investeringsfondsen en documentatie. Tot slot werden negen rechtspersonen geïmmobiliseerd.

Dit vind je misschien ook leuk