Spaanse elektronische dansmuziek gaat wereldwijd viraal

door admin
Spaanse elektronische dansmuziek gaat wereldwijd viraal

Het is muziek die van oorsprong puur is bedoeld om op te dansen en vooral wordt afgespeeld in nachtclubs en op evenementen. Het muziekgenre is in Spanje beïnvloed door Europese landen, maar heeft ook elementen van Latijns-Amerikaanse muziek.

Iedereen weet dat elektronische dansmuziek (EDM) sterk geïnspireerd is op het trance-achtige gevoel dat door psychoactieve stoffen wordt opgewekt. Terwijl psychedelische stoffen populair blijven, krijgt het ermee geassocieerde muziekgenre wereldwijd steeds meer voet aan de grond.

De Spaanse variant van EDM is een van de laatste toevoegingen. De liefde voor Spaanse elektronische dansmuziek wordt aangewakkerd door tal van globale factoren, waar het toerisme er een van is. Spaanse EDM is erin geslaagd om van Spanje naar andere delen van de wereld te verhuizen. Het is erg populair in andere Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten. Een enquête toonde aan dat bijna 50% van de mensen in zowel Europa als de Verenigde Staten, Spaanse EDM prefereren als hun favoriete soort muziek.

Achtergrond van Spaanse EDM’s

Spaanse EDM is muziek die geïnspireerd is door psychedelica en vele andere muzieksoorten. Het is een mix van genres en stijlen. De Spaanse variant staat er bijvoorbeeld om bekend dat het de beste componenten van hiphop en techno mixt. Bovendien wordt het muziekgenre steeds populairder onder kinderen en tieners. Het aantal rave shows, evenementen, festivals, nachtclubs, late-night feesten neemt toe in het land. 

De Spaanse EDM is beïnvloed door muziekstijlen zoals Reggae, Afrobeat, Jazz, Rumba, en Cumbia. Elk van deze genres komt met een eigen geluid.

Populair onder jongeren

Net als de oorspronkelijke EDM, is de Spaanse variant zeer divers. Daarom is het erg populair onder de jongere bevolkingsgroepen in het land. 

Dankzij de Spaanse EDM is Spanje nu beter in staat zijn muziek te exporteren naar verschillende landen en regio’s. Spaanse EDM is voor een deel een directe afstammeling van traditionele Spaanse muziek. Dit onderscheidt de Spaanse EDM van andere Europese en niet-Spaanstalige Zuid-Amerikaanse landen.

Export Spaanse muziek via mainstream artiesten

Spaanse ‘gewone’ muziek is geëxporteerd naar andere landen die een grote invloed hebben gehad op de mainstream muziekcultuur. Populaire bands als Abba, The Spice Girls, en The Black Eyed Peas scoorden met hun spanse hits met succes grote billboard noteringen. Dit zijn bands die over de hele wereld bekend zijn. Met een wereldwijde fanbase, componeren ze soms muziek in het Spaans om een breder wereldwijd publiek aan te spreken. Het uitbrengen van hun nummers in het Spaans vergroot hun merk als wereldwijde hitmakers aanzienlijk. 

Het muziekgenre uit Spanje is snel viraal aan het gaan. Liveshow artiesten en muzikanten nemen het nu algemeen over. Ze maken bij solo optredens gebruik van de rauwe energie van het muziekgenre om de menigte in beweging te houden. Deze live artiesten nemen meestal Spaanse EDM op in hun repertoire om hun aantrekkingskracht te vergroten. 

Spaanse EDM maakt een snelle groei door dankzij het internet, sociale media en urban radio. Mensen blijven altijd op zoek naar goede muziek. Dit is de reden waarom zoveel artiesten zich op het muziekgenre storten.

Gezichten achter de Spaanse EDM scene

Aan de basis van elk succesvol muziekgenre staat een groep succesvolle artiesten. Zo heeft ook de Spaanse EDM scene zijn toppers. Met artiesten en producers die vechten voor een plek in de schijnwerpers, is moeilijk te zeggen wie meer impact heeft. Misschien is David Guetta wel de populairste artiest in Latin muziek. Hij is mainstream gegaan met zijn playlists. Dan is er Don Diablo, met een zeer internationale aantrekkingskracht. 

Andere namen zijn Ozuna, Farruko, J.Balvin, en andere in Amerika gevestigde Latin artiesten. Voorts zijn er nog de lokale gezichten zoals Najwa Nimri, Arguru, Nacho Sotomayor, Reeko, Oscar Mulero, BeGun, Exium, EDOC, Basqiam, HD Substance, en vele anderen. Dit zijn allemaal prominente namen in de Spaanse EDM scene.

Genieten van Spaanse EDM

Spaanse EDM kan op verschillende manieren gedraaid worden. Het meest hoor je het op housefeesten, in nachtclubs, op festivals en rave-evenementen. Ook wordt het gebruikt als muziektherapie.

Door de rijke combinatie van geluiden kan de muziek bijna overal worden beluisterd. De sfeer van feestelijkheid en viering wordt ermee bevorderd. Dat kan een therapeutische uitwerking hebben.

Spaanse EDM heeft net als mainstream EDM een muziekcompositiepatroon dat een positieve invloed kan hebben op mensen met een ziekte of depressieklachten. 

Dit vind je misschien ook leuk