Brussel stuurt eerste lading vaccins apenpokken naar Spanje

door admin
Brussel stuurt eerste lading vaccins apenpokken naar Spanje

Van de gezamenlijke aankoop van bijna 109.000 serums gaan nu al 5.300 doses naar Spanje. ‘Dit is de eerste reeks leveringen die in de komende weken en maanden op regelmatige basis zullen plaatsvinden om ervoor te zorgen dat alle lidstaten voorbereid zijn om te reageren op de uitbraak van apenpokken, waarbij de lidstaten voorrang krijgen’, maakte de Commissie in een verklaring bekend. 

Meest getroffen

Als het meest getroffen land krijgt Spanje als eerste EU-land de vaccins, die namens het Europees Agentschap voor de volksgezondheid (HERA) zijn aangekocht. Het gaat om een schenking die vanuit het Deense farmaceutisch bedrijf Babavira Nordic, dat ze produceert, rechtstreeks naar de ontvangende landen gaat. 

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft sinds 13 juni  toen 259 gevallen van apenpokken werden bevestigd, geen gegevens verstrekt over de besmettingen,volgens analyses van het Gezondheidsinstituut Carlos III. Tegelijkertijd analyseren de deelgemeenschappen de aantallen besmettingen wel. Het aantal gevallen dat maandag door de Gemeenschap van Madrid, het meest getroffen gebied, is gemeld, is gestegen tot 773, 71 meer dan een dag eerder. 

Wereldwijd ook stijging van de besmettingen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er de afgelopen tien dagen wereldwijd 1.310 nieuwe gevallen van apenpokken gemeld, waardoor het totale aantal in laboratoria vastgestelde gevallen in 50 landen op 3.414 is gekomen. De overgrote meerderheid van de gevallen (86%) is gemeld in Europese landen, 11% in Noord- en Zuid-Amerika en 3% in alle andere regio’s. 

‘Kort na de levering van vandaag aan Spanje zullen Portugal, Duitsland en België de volgende landen zijn die doses ontvangen’, aldus de Commissie. In juli en augustus zullen meer leveringen plaatsvinden. 

Naast deze eerste 5.300 doses verwacht de regering nog 5.700 vaccins. Enkele weken geleden meldde de Spaanse minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, al dat 11.000 stuks in verschillende leveringen vanaf eind juni zouden arriveren. Volgens haar zou het gaan om ‘ten minste’ 10% van de totaal gezamenlijke aangekochte vaccins, gezien de bevolking maar ook het aantal getroffenen in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk