Huis kopen Costa del Sol: waar kun je het beste investeren en waarom?

door admin
Huis kopen Costa del Sol: waar kun je het beste investeren en waarom?

Die snappen dat het rendement op hun aankoop aan de Costa del Sol goed is en zal blijven. Zolang er expats naar deze kust blijven komen om er te werken, gepensioneerden om er zorgeloos van hun oude dag te genieten of toeristen om er een heerlijke vakantie te vieren, blijven mensen een huis kopen aan de Costa del Sol.

Bekijk ook: Huis kopen in Spanje, hoe ga je te werk?

De Zuid-Spaanse kust, ook wel de Spaanse Riviera genoemd, is bovendien een prima vertrekpunt om de boeiende regio die Andalusië is, te verkennen. Met een eindeloze variëteit aan landschappen, cultuurhistorisch gezien interessante steden zoals Sevilla, Córdoba en Granada en schilderachtige witte dorpen om te verkennen.

Ben je liever actief bedenk dan dat de Costa del Sol niet voor niets de Costa del Golf als bijnaam heeft. Met ongeveer 70 golfbanen vind je er altijd wel een die perfect bij je niveau past. Tel daarbij op de speciale cultuur waaruit je tapas, flamenco en regelmatig een ‘fiësta’ niet weg kunt denken, en je kwaliteit van leven of verblijf is gegarandeerd.

Is een huis aan de Costa del Sol een goede investering?

We noemden het al, maar naast bovengenoemde redenen, liggen enkele van Spanje’s beste stranden aan deze kust. Vrijwel alle bieden tal van faciliteiten, een grote variëteit aan strandrestaurants en activiteiten voor het hele gezin. De Costa del Sol is al jaren een van de populairste plekken onder expats en toeristen. Deze dynamiek heeft tot gevolg dat er altijd een grote variëteit aan onroerend goed te koop staat. Bekijk ook: Gekte op huizenmarkt in de provincie Málaga

Wat is de beste plaats om onroerend goed te kopen aan de Costa del Sol?

Historisch gezien is de meest chique en trendy plek aan de Costa del Sol om onroerend goed te bezitten, de Gouden Driehoek die bestaat uit Marbella, Benahavís en Estepona. San Pedro de Alcántara en de beroemde hotspots van de Golden Mile en Puerto Banús met zijn blitse jachthaven horen daar ok bij. Veel van deze klassieke gebieden hebben nog steeds een grote aantrekkingskracht op mensen die een tweede huis in Spanje willen kopen. Toch zijn ook hier verschuivingen te zien in vastgoedtrends.

Bekijk ook: Huis aan de Costa del Sol als ‘toevluchtsoord’ bij dreigende oorlog

De ‘nieuwe gouden mijl’ ligt rond Estepona en trekt steeds meer kopers. Experts voorspellen dat de huizenprijzen hier zullen blijven stijgen. Bovendien zijn er in dit westelijke deel van de Costa del Sol een aantal opwindende ontwikkelingen. Voor de crisis waren er nogal wat projecten gepland in dit gebied, maar toen de recessie toesloeg, werden die nooit gebouwd. Wel waren ze al verbonden met diensten en lag sindsdien de basis klaar om te worden ontwikkeld. Omdat de vraag zo groot is en het aantal nieuwe plots relatief laag, worden die projecten de laatste tijd weer opgepakt. Daarom zijn er steeds meer expats die een huis kopen in Estepona.

Hetzelfde geld voor een huis kopen in Málaga. De stijging van de huurprijzen maakt de aankoop van een woning in Málaga een zeer winstgevende optie voor mensen met financiële solvabiliteit. Málaga is een van de beste plaatsen om te investeren, omdat het een laag vastgoedrisico heeft. Maar ook in Benalmádena of Mijas staan interessante huizen.

Wat is de goedkoopste plek voor het kopen van een huis aan de Costa del Sol?

Vanzelfsprekend liggen de prijzen in het binnenland lager dan direct aan de kust. Toch vind je ook aan de kust zones die goedkoper zijn dan andere. Bij het oriënteren op een huis kopen in Marbella zul je verbaasd staan over de grote prijsverschillen. Aan de oostkant van Marbella liggen de prijzen doorgaans lager dan die rond Puerto Banús en in San Pedro. Ook in Estepona zijn buurten waar je nog schappelijke prijzen vindt en toch dicht bij de kust bent. De meest recente ontwikkeling is dat kustplaatsen ten oosten van de stad Málaga in trek komen. Sla daarom vooral Rincón de la Victoria, Torre del Mar of Nerja niet over tijdens je voorbereiding van je zoektocht naar een huis onder de Spaanse zon.

Waar wonen de meeste expats aan de Costa del Sol?

De meeste Noord-Europese en in toenemende mate ook Oost-Europese expats wonen aan de kust ten westen van Málaga in de aaneengegroeide reeks steden Torremolinos (in de buurt van de luchthaven van Málaga), Benalmádena, Mijas, Marbella, Estepona tot aan Manilva.  Hier vind je ook internationale privé-ziekenhuizen, talloze horeca en winkels van verschillende nationaliteiten, waaronder de Nederlandse en even zoveel meertalige dienstverleners op het gebied van energie, telefonie, financieel advies etc.

Wat zijn de valkuilen bij het kopen van onroerend goed in Spanje?

Enkele veelvoorkomende valkuilen bij het kopen van onroerend goed in Spanje zijn onder meer de borg, de aankoopbelasting waar geen rekening mee is gehouden, problemen met off-plan onroerend goed en onroerend goed dat illegaal wordt gebouwd. Zorg voor vakkundige hulp in de vorm van een betrouwbare Nederlandstalige makelaar in Spanje en schakel een goede, betrouwbare advocaat in. Een goede begeleiding zorgt voor een aankoop zonder zorgen zodat je onbekommerd kunt genieten van je nieuwe huis in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk