Waarom Athleisure ook in Spanje een populaire modetrend blijft

door admin
Waarom Athleisure ook in Spanje een populaire modetrend blijft

Athleisure is een stijl die zich kenmerkt door het dragen van sportkleding, maar waarbij de drager niet per se het doel heeft om te sporten. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een sportlegging onder een hoodie of een heerlijke hoodie met joggingbroek en sneakers.

Met de coronapandemie in 2020 kreeg de stijl een vlucht en ontstond de “next-gen athleisure”. Sinds die periode werken we steeds vaker thuis en daarom verruilden we de maatpakken en mantelpakjes op het werk voor lekkere joggingbroeken en hoge hakken voor sneakers. Daarmee is comfort een steeds grotere rol gaan spelen in onze kledingstijl.

Die trend begon al toen de sneakers steeds gangbaarder werden voor alle generaties. We kunnen nu bankhangen in dezelfde broek als waar we mee naar buiten gaan. Deze sportstijl is nog steeds populair en lijkt ook in Spanje niet meer uit het straatbeeld te verdwijnen.

Hoe kleed je je in athleisure?

Zoals gezegd kun je als je kiest voor deze stijl hoodies, joggingbroeken en leggings dragen. Ook hardloopschoenen, witte sokken, korte broeken, windjacks en puffers mogen, evenals petten of heuptasjes. Je koopt deze kleding niet in een speciale winkel, maar de meeste winkels bieden het aan, zoals de groothandel in sportkleding. Je kunt de athleisure-kleding combineren met meer chique kleding, zoals een oversized mantel of zelfs een gebreide trui.

Athleisure in Spanje

Spaanse mode is altijd hot geweest in Europa. Modehuizen van het bekende concern Inditex, waar bedrijven als Zara, Bershka en Pull and Bear onder vallen, richten zich ook steeds vaker op sportmode. Zelfs het vrij chique Zara heeft sinds 2016 een sportkledinglijn.

Athleisure past ook goed bij het Spaanse weer, waarin je bij een kleine inspanning in de zomer al snel bezweet raakt en liever iets comfortabels en sportiefs draagt. Maar ook in de milde winters waarin je gerust tot diep in november de nu zo populaire look hoodie met korte broek en opgetrokken witte sokken kunt dragen.

Sub-trends in athleisure

Naast de echte athleisure-trend zien we ook subtrends in het straatbeeld. Denk aan de trend van vorig jaar om ski-outfits te combineren met luxe, het zogenoemde ski-chic. Ook zien we steeds vaker mode op straat waarbij bijvoorbeeld fleece jacks en stevige wandelschoenen worden gecombineerd met bijvoorbeeld praktische cargobroeken. Een stijl die ook heel populair is in landen als Zuid-Korea en Japan, van waaruit steeds vaker modetrends overwaaien.

Daarnaast zie je ook in toenemende mate een surfstijl die overvloeit in de ‘skate’ stijl’. Denk aan oversized jeans, beanies en lekkere wijde truien. Met een surfstijl, zitten we al snel eerder op de lijn van de hippies: blousjes met bloemen, zoals in de Hawaii-stijl en natuurlijk een kan een bandana dan niet ontbreken.

De 90s zijn terug!

Naast athleisure zien we een revival van stijlen uit de jaren 90, waarbij de leidraad een beetje de outfits uit Friends zijn: gympies, spijkerbroeken, sneakers en wijde truien. Met name voor mannen is het interessant de stijl van bijvoorbeeld het Friends-karakter Joey te kopiëren: sneakers met een quarter zip trui en een lekkere, comfortabele wijde broek.

Dit vind je misschien ook leuk