
Het waren enkele onderwerpen van gesprek op de jaarlijkse zomerborrel van Euro Economics en Hypotienda, waar een positieve sfeer hing, want Spanje is weer populair onder de buitenlanders. Gedurende het hele jaar is er voor de Nederlanders aan de Costa del Sol van alles te doen. Bedrijven en verenigingen organiseren lezingen, feestjes, golftoernooien en andere uitjes. Maar in de zomer is de agenda van activiteiten vrijwel leeg. Een goede aanleiding voor Euro Economics en Hypotienda om juist dan hun relaties uit te nodigen voor een zomerborrel.
Euro Economics biedt financiële en juridische dienstverlening en heeft filialen in heel Spanje. Hypotienda is bemiddelaar in verzekeringen en hypotheken en helpt Nederlanders in Spanje hun weg te vinden in het doolhof van Spaanse verzekeringen en hypotheekverstrekkers.
Wat opviel was dat ondernemers niet echt ontevreden zijn over hun eigen bedrijvigheid. Oprichter van Euro Economics, Jeroen Oskam, en zakelijk partner Barbara Ingenbleek [links op de foto] zijn het met elkaar eens “we merken dat buitenlanders weer onroerend goed beginnen te kopen. Die trend zette vorig jaar in en gaat dit jaar door, blijkbaar vinden ze de huizenprijzen laag genoeg. En ook onze klanten die zelf bedrijven hebben maken meer omzet, allemaal niet extreem maar toch.”
'Stijging in hypotheekaanvragen'
Saskia Gruijters, eigenaresse van Hypotienda [rechts op de foto]: “Ten opzichte van vorig jaar zie ik een stijging in het aantal hypotheekaanvragen. Het gemiddelde hypotheekbedrag is echter lager. Bedragen tot 300.000 euro worden door Spaanse banken sneller goedgekeurd. Nederlandse klanten hebben een relatief goede reputatie bij Spaanse banken, wat het hypotheekproces versnelt. Zolang een hypotheekdossier met de juiste documenten in het juiste format wordt aangeleverd, kan een hypotheek binnen 3 tot 4 weken verstrekt worden."
Ze vervolgt: “Tarieven van autoverzekeringen stijgen op jaarbasis minder hard dan voorheen als gevolg van de crisis en de toename van online aanbieders. Het nadeel van deze ‘direct writers’ is dat je zelf goed moet weten wat je wilt en wat verstandig is. Bovendien hebben deze verzekeringen vaak kale dekkingen. Vanwege de taalbarrière kiezen Nederlanders liever een partij zoals Hypotienda. Die houdt de premies scherp, maar niet ten koste van de kwaliteit”.
Nederlanders met ondernemersbloed
De Nederlanders die in de omgeving van Marbella wonen hebben vrijwel allemaal ondernemersbloed. Er is een grove indeling te maken op basis van de leeftijd. De ietwat ouderen genieten er na de verkoop van hun bedrijf van het leven in Spanje, mensen van middelbare leeftijd hebben er een tweede woning, terwijl ze nog in Nederland werken, zoals bijvoorbeeld bouwconsultant Frans van Kessel of investeerder Eddie de Kroes.
En dan zijn er nog de dertigers en veertigers die aan de Costa del Sol een bedrijf runnen, zoals Saskia Gruijters of als zelfstandige werken, zoals online coach Joyce van Ombergen-Jong. Tijdens de zomerborrel komen ze elkaar allemaal tegen om even bij te praten en natuurlijk om te netwerken, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan...