Worden alternatieve geneeswijzen in Spanje vergoed?

door admin
Worden alternatieve geneeswijzen in Spanje vergoed?

Toch zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om gezonder en bewuster te leven. Niet alleen op het gebied van voedsel worden veel mensen steeds bewuster. Waar voorheen nog diepvriesmaaltijden werden gekocht om tijd te besparen, zoekt men nu naar een manier om snel én gezond te eten. Ook is men zich steeds beter bewust van de ecologische voetafdruk en wordt steeds vaker gekozen voor groente en fruit uit het seizoen of uit de eigen groentetuin om die afdruk zo klein mogelijk te houden.

Sporten

Daarnaast weten we steeds beter hoe regelmatig sporten kan bijdragen aan een zo fit mogelijk lijf. Zijn er klachten dan weet men naast de normale huisarts of fysiotherapeut ook steeds beter alternatieve geneeswijzen te vinden, zoals osteopathie, chiropractie, haptotherapie of acupunctuur. Feitelijk vallen hieronder alle behandel- of onderzoeksmethodes, waarvoor geen algemeen aanvaard wetenschappelijk bewijs van geneeskundige effectiviteit is geleverd.

Nederland en België

In Nederland biedt de basiszorgverzekering vaak geen dekking van de alternatieve geneeskunde. Dit is anders voor veel aanvullende verzekeringen. Belgische ziekenfondsen bieden eveneens dekking voor osteopathie, chiropractie, acupunctuur en homeopathie in de aanvullende verzekeringen.

Spanje

Hoe zit dit nu in Spanje? Vergoeden Spaanse zorgverzekeraars diverse alternatieve geneeswijzen? Helaas gebeurt dit niet via de publieke zorg, de ‘Seguridad Social’. De meeste particuliere zorgverzekeraars vergoeden ook geen alternatieve behandelingen. In een enkel geval bij de restitutiepolissen wel, maar dan alleen wanneer deze worden uitgevoerd door een arts.

Een goede ontwikkeling in dit opzicht is wel dat de zorgverzekeraars alternatieve geneeswijzen steeds meer in beeld krijgen door de toegenomen vraag ernaar van patiënten. Hierdoor worden ook zij zich meer bewust van het bestaan en het nut ervan. Zo bestaan er steeds meer afspraken voor osteopathie met de klinieken die deze behandeling toepassen. Hier kan men als klant van de particuliere zorgverzekeraar korting op krijgen.

Wilt u altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verzekeringen in Spanje? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief! Meer informatie vindt u hier.

Dit vind je misschien ook leuk