Veelgestelde vragen over je verzekeringen in Spanje

door admin
Veelgestelde vragen over je verzekeringen in Spanje

Want hoe zit het bijvoorbeeld met de zorg in je nieuwe land? In Spanje is de gezondheidszorg volledig anders geregeld dan in  Nederland. Je kunt er verzekerd zijn via de sociale zekerheid, in het Spaans via de Seguridad Social, maar je kunt ook kiezen voor een particuliere zorgverzekering. Daarnaast zullen de meeste mensen een auto hebben of willen gaan rijden, dus heb je een autoverzekering nodig. Of je hebt net je tweede stulpje aan de kust ingericht en wilt er eigenlijk wel zeker van zijn dat al je spullen via een inboedelverzekering gedekt zijn.

Waar je in Nederland zeer waarschijnlijk meteen weet waar je met al je vragen en voor informatie terecht kunt, ligt dat in Spanje misschien niet zo direct voor de hand. Daarom spraken wij met Hypotienda. Dit bedrijf, dat hoofdkantoor houdt in Marbella, bemiddelt al ruim tien jaar tussen Nederlandstalige residenten in heel Spanje en talloze verzekeringsmaatschappijen. Een ideale partij dus om een aantal voor de hand liggende vragen over verzekeren in Spanje te laten beantwoorden.

Zijn er verplichte verzekeringen in Spanje?

Er zijn geen verplichte verzekeringen in Spanje, behalve dan natuurlijk de autoverzekering wanneer men in het bezit is van een auto.

Welke verzekeringen die niet verplicht zijn, zijn het meest gebruikelijk om af te sluiten?

De meest gebruikelijke particuliere verzekeringen zijn de opstal- en/of inboedelverzekering en de zorgverzekering.

Zijn premies hier ten opzichte van die in Nederland duur of goedkoop?

Dat is moeilijk te zeggen. Van de terugkoppeling die we krijgen van onze Nederlandse klanten liggen de premies hier over het algemeen lager dan in Nederland. Wel is belangrijk om hier rekening te houden met het feit dat de opzet van de verzekeringsproducten in Nederland en Spanje ook verschillen.

Zorgverzekering in Spanje

 

Ben ik zodra ik in Spanje woon automatisch verzekerd voor ziektekosten via de Seguridad Social? Zo niet, aan welke voorwaarden moet ik voldoen / wanneer heb ik recht op Seguridad Social?

Nee, je hebt in Spanje alleen recht op de Seguridad Social wanneer je óf sociale lasten afdraagt door loondienstverband óf als zelfstandig ondernemer, óf wanneer je vanuit Nederland een uitkering of een inkomen ontvangt, maar in Spanje woonachtig bent.

Regelen jullie ook zaken rond de publieke zorgverzekeringen?

Nee, wij geven voor de zorgverzekeringen alleen begeleiding bij het afsluiten van een particuliere zorgverzekering

Kun je ook volstaan met alleen een particuliere zorgverzekering in Spanje?

Ja, dat kan.

Waarom zouden jullie een particuliere zorgverzekering adviseren?

Natuurlijk wanneer je geen recht hebt op zorg via de Seguridad Social. Maar ook wanneer je gesteld bent op een snelle behandeling en op persoonlijke zorg en aandacht. Bovendien kun je bij verschillende privé-polissen je eigen artsen en specialisten kiezen.

Als ik in Spanje woon en verzekerd ben en ik reis buiten Spanje, ben ik dan verzekerd tegen spoedgevallen?

In de particuliere zorgverzekering zit een dekking voor spoedgevallen in het buitenland.

Kan ik mijn zorgpremie per maand of kwartaal betalen of alleen per jaar?

Dat kan per maand, kwartaal, half jaar of jaar, waarbij er kortingen worden gegeven afhankelijk van de termijnbetaling die men kiest.

Worden medicijnen vergoed door de particuliere verzekeraar?

Medicijnen worden bij de meest gebruikelijke particuliere zorgverzekeringen niet vergoed. Ook bij de Seguridad Social betaald men veel medicijnen zelf geheel of gedeeltelijk tot aan de leeftijd van 65 jaar.

Hebben jullie ook overlijdensrisicoverzekeringen?

Ja, wij bieden ook overlijdensrisicoverzekeringen aan. Wanneer men nog jonge kinderen heeft, een hypotheek op de woning heeft, of enige kostwinnaar is, dan is het erg belangrijk deze verzekering af te sluiten.

Huis- en inboedelverzekeringen in Spanje

 

Zit er automatisch een WA-dekking in de huisverzekering?

Ja, in Spanje zit er altijd ook standaard een WA-dekking in de huisverzekering. Wanneer men ook de inboedel verzekerd heeft, dan geldt de WA-dekking ook persoonlijk en voor het hele gezin.

Is er dekking tegen aardbevingen, overstromingen en bosbranden?

In Spanje valt de dekking voor natuurrampen zoals bijvoorbeeld aardbevingen en overstromingen onder het Spaanse noodrampenfond oftewel het ‘Consorcio de Seguros’. Van elke risicoverzekeringspolis wordt een klein deel van de premie aan dit fonds betaald. Bosbranden vallen niet onder natuurrampen, in tegenstelling zoals vaak gedacht wordt. Schade aangericht door bosbranden valt onder de standaard branddekking binnen de verzekering.

Moet ik een aparte WA-verzekering afsluiten als ik mijn woning verhuur?

Wanneer men de woning verzekerd heeft als verhuurwoning, dan is men als verhuurder automatisch WA-verzekerd.

Zijn er voorwaarden verbonden aan het verzekeren van je inboedel? Moet die een minimale waarde omvatten of iets dergelijks?

Dit verschilt per maatschappij, maar het minimale te verzekeren bedrag ligt meestal rond de 6.000 euro.

Autoverzekering in Spanje

 

Zit er ook een wegenwachtservice zoals de Nederlandse ANWB inbegrepen in de Spaanse autoverzekering?

Ja, die zit standaard in de autoverzekeringen inbegrepen en geldt vanaf 0 kilometer.

Is er ook dekking voor inzittenden?

Ja, afhankelijk van de polis valt dit onder de WA-dekking of je kunt dit apart afsluiten.

Zijn mijn kinderen automatisch verzekerd?

Alle bestuurders ouder dan 25 jaar kunnen de auto besturen zonder dat ze apart op de polis staan vermeld. In verband met het hoge claimpercentage in de leeftijdsgroep van jongeren onder de 25 jaar, is het niet gemakkelijk jongeren aan de polis toe te voegen. Onder bepaalde voorwaarden willen de verzekeraars dit echter wel doen.

Als ik bij jullie een verzekering afsluit, regelen jullie dan ook alles rond een eventuele schadeafhandeling?

Ja, wij verzorgen voor onze klanten ook de schadeafhandeling

Moet je bij een botsing die op het eerste oog enkel materiële schade heeft veroorzaakt altijd politie erbij halen?

Nee, dit hoeft niet als beide partijen akkoord zijn over wat er is voorgevallen en het schadeformulier volledig is ingevuld en door beide partijen ondertekend.

En heb je getuigen nodig?

Dit is niet nodig, als er zoals in de laatste vraag vermeld een schadeformulier is, of er een politierapport is opgemaakt. Als er getuigen zijn is het wel handig om hiervan altijd even de contactgegevens te noteren.

Wat doe je als er discussie ontstaat over wie de veroorzaker van de botsing is?

In dat geval is het belangrijk de auto’s niet te verplaatsen en de politie erbij te halen.

Heb je andere vragen, neem dan contact op met Hypotienda via e-mail of per telefoon: +34 951 319 383 of kijk op de website.  

Dit vind je misschien ook leuk