Bedrijfsovername in Spanje: hoe voorkom je lijken in de kast?

door admin
Bedrijfsovername in Spanje: hoe voorkom je lijken in de kast?

Voor zowel beginnende als ervaren ondernemers is het daarom in bijna alle gevallen verstandig om een expert in te schakelen met verstand van zaken in het betreffende land, waar de overname plaats vindt. Wanneer u de onderneming overneemt is het gebruikelijk om een due dilligence (zorgvuldig boekenonderzoek) uit te laten voeren door een deskundige partij. Deze partij begeleidt vaak ook de bedrijfsovername en geeft bij de ondernemer aan wat er moet gebeuren.

Maak een profielschets

Voordat u start met uw zoektocht naar een geschikte overnamekandidaat, dient u een profielschets te maken. Die helpt u een beeld te vormen van het bedrijf waar u naar op zoek bent. In zo’n schets kunt u bijvoorbeeld de locatie en de prijs in verwerken.

Voorkom kat in de zak met stellen van juiste vragen

Wanneer er een mogelijke overnamepartner is gevonden, is het aan de partij die de onderneming over wil gaan nemen om de juiste vragen te stellen. Hiermee kan voorkomen worden dat er een kat in de zak wordt verkocht.  Misschien wel één van de belangrijkste vragen die een ondernemer dient te stellen aan de verkopende partij is: Waarom is er besloten om de onderneming te verkopen?

Cijfers zeggen niet alles

Bij het zoeken van een overnamepartner is het verstandig om niet zomaar met iedereen in zee te gaan. Het ontbreken van een goede uitleg van de verkopende partij kan een indicatie geven dat er bepaalde informatie is die niet met de potentiële overnemer wordt gedeeld. Verder is het verstandig om toelichting te vragen over de gepubliceerde jaarverslagen. Cijfers zeggen immers niet alles en het is verstandig om zo veel mogelijk informatie  op te nemen van iemand die de onderneming goed kent.

Over waarom een zorgvuldig onderzoek van verschillende zaken die betrekking hebben op de onderneming zo belangrijk is, welke zaken  u zoal goed moet controleren én wie u bij een bedrijfsovername in Spanje goed kan helpen, leest u meer via deze link.

Dit vind je misschien ook leuk