Coworking wint aan terrein in Spanje

door admin
Coworking wint aan terrein in Spanje

Erg inspirerend is het ook niet, want met wie bespreek je even dat probleem waar je tegenaan loopt of spar je over een lumineus idee dat plots in je opkomt? In Spanje zijn er sinds de crisis steeds meer mensen die gedwongen zijn thuis te werken. Kleine zelfstandigen kunnen zich eenvoudigweg een kantoorruimte niet meer permitteren of bedrijven ontsloegen werknemers om ze vervolgens als freelancers in te huren om vaste kosten te besparen.

Naar schatting zal tegen 2020 de helft van de werknemers niet meer in loondienst werken, dus ‘vrij’ zijn. Op deze tendens zijn in Spanje inmiddels al ruim 1.200 bedrijven ingesprongen die flexibele werkplekken aanbieden. Zelfstandigen kunnen af en toe een werkplek huren of ergens voor een laag bedrag een halve of hele maand aan het werk. Ze hebben dan niet alleen een werkplek buitenshuis, maar kunnen ook sparren met mensen uit eenzelfde beroepsgroep of netwerken om zo aan nieuwe klanten of ideeën te komen.

Het nieuwe werken

Niet alleen in Spanje schieten coworkingplaces als paddestoelen uit de grond, ook elders in Europa grijpt het fenomeen goed om zich heen. Het past helemaal in de nieuwe tijd, ‘het nieuwe werken’. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt en bent vanwege het internet niet meer aan een fysieke plek gebonden. Voor het gemak zetten we hier wat voordelen van coworking op een rij:

1. Je hebt een professionele werkruimte tot je beschikking voor een betaalbare prijs

2. Als start-up of beginnend zelfstandige bespaar je je zo de vaste kosten van de huur en inrichting van een kantoor uit.

3. Je betaalt alleen voor de tijd die je op een bepaalde werkplek doorbrengt.

4. In tegenstelling tot thuis werken kun je gemakkelijker discipline opbrengen, raak je niet afgeleid en ben je dus meer gefocust.

5. Een mooie en professionele werkplek is goed voor je imago als je af en toe cliënten of zakenrelaties moet ontvangen.

6. Doordat je in contact komt met andere coworkers raak je niet in een isolement.

Coworking in Málaga

Een van die bedrijven die coworking aanbiedt, is het door de Nederlandse Pepita Bos opgezette La Workeria in Málaga. Midden in het centrum van deze Zuid-Spaanse stad (vlakbij El Corte Inglés) is een groot en licht kantoor modern ingericht met ruime bureaus en ergonomisch verantwoorde stoelen. Coworkers kunnen een aparte vergaderruimte huren, er is een relaxruimte ingericht voor een pauze en in een keukentje vinden de coworkers alles wat nodig is om hun werkdag goed door te komen. In de buurt zijn talloze winkels en horecagelegenheden voor als ze toch nog even naar buiten willen. La Workeria is op loopafstand van het treinstation en van de Alameda Principal, waar praktisch alle buslijnen in Málaga een halte hebben. In de buurt is voldoende parkeergelegenheid en zelfs de mogelijkheid om voor niet al teveel geld een garageplaats te huren.

Coworken bij La Workeria in Malaga

La Workeria let erop niet teveel coworkers uit dezelfde branche tegelijk te laten werken. Dit komt het netwerken ten goede. De zelfstandige ondernemers worden bij dat netwerken nog geholpen doordat La Workeria zelf bijeenkomsten, workshops en network-events organiseert. Zo is er een vrijdag in de maand gebombardeerd als ‘Freelance Vrijdag’, waarop freelancers gratis kennis kunnen komen maken en er een netwerkspel georganiseerd wordt om elkaar beter te leren kennen.

Aanbieding voor lezers van InSpanje.nl

La Workeria heeft verschillende tarieven: je kunt er losse dagen werken, op basis van een parttime maand of full time. InSpanje.nl-lezers krijgen bij een boeking van twee maanden parttime of fulltime de tweede maand 50% korting. Boek onder vermelding van InSpanje.nl50%. Deze aanbieding is geldig tot 1 april aanstaande. Wil je meer weten, kijk dan op de website of schrijf je hier in voor de nieuwsbrief. Woon je niet in de buurt van Málaga, maar wil je zien of er een coworking bij jou in de buurt zit, kijk dan hier.

Dit vind je misschien ook leuk