Laatste loodjes van een reis op blote voeten door Spanje

door admin
Laatste loodjes van een reis op blote voeten door Spanje

Ilse Longuet doopte haar project ‘The 1000 km Barefoot Walk. Deze uitdaging ging ze aan om zo aandacht te vragen en geld in te zamelen voor arme kinderen in de Kibera, met 1,2 miljoen bewoners de grootste sloppenwijk van Afrika bij de Keniaanse stad Nairobi. ‘Vrijwel alle kinderen lopen daar op blote voeten, terwijl het er ook ijskoud kan zijn’, zegt Ilse. ‘Nairobi ligt op 1.400 meter hoogte, dus het is er echt niet altijd warm’. Bijna de helft van de Keniaanse bevolking leeft onder de armoedegrens en veel kinderen lopen er  elke dag blootvoets naar school. Veel wegen zijn niet geasfalteerd waardoor kinderen vaak pijnlijke wonden oplopen die door de slechte hygiëne en ondervoeding gemakkelijk tot ernstige infecties kunnen leiden.

Spanje

De 34-jarige Ilse koos voor Spanje vanwege het klimaat en de lange kustlijn. ‘Deze periode had ik tijd en de winter maakte België wat minder geschikt om deze uitdaging aan te gaan’. Ze heeft zich best verkeken op haar plan. ‘Ik dacht ik ga in Spanje over het strand lopen, maar er zijn kilometerslange stukken geweest waar in de verste verte geen strand te bekennen was en ik heel ver moest omlopen om de kust te kunnen blijven volgen, tot over de kustweg N340 aan toe’.

Extreme weersomstandigheden

Ze is al ruim 90 dagen onderweg. Wat onderdak betreft is ze tot Gibraltar meer dan voorzien. ‘In het begin moesten we het nog vragen, maar ik heb zoveel aanbiedingen gekregen om bij mensen te logeren dat ik na enkele weken elke paar kilometer bij wijze van spreken wel een adres had’, zegt ze dankbaar. Ondertussen trotseerde ze extreme weersomstandigheden die zelfs menigeen in Spanje verbaasden. Aan de Costa Blanca kreeg ze eerst zware regenbuien over zicht heen om een paar weken later in de sneeuw te belanden. ‘We zagen zelfs sneeuwpoppen op het strand, dat was in tientallen jaren niet meer voorgekomen’.

Ruimhartigheid van mensen onderweg

Ilse is overweldigd door alle hulp die ze onderweg krijgt en de ruimhartigheid van de mensen die ze haar verhaal en haar doel vertelt. ‘Overal krijgen we onderdak en eten en drinken aangeboden’. Zo kon ze begin december toen het een paar dagen regende drie dagen in huis blijven bij een vrouw met een kindje van Helinah’s leeftijd. Ook kreeg ze een bugalow aangeboden op een camping in Albufera (Valencia) waar ze stond toen haar tent toch niet tegen een heuse wolkbreuk  bestand bleek te zijn.

Gezelschap en hulp onderweg

Vanaf Denia (Alicante) krijgt ze hulp van de gepensioneerde Fransman Antoine, die met zijn camper bij Ilse in de buurt blijft en haar zware rugzak en tent vervoert om haar van haar ergste last te verlichten. Vanaf het Zuid-Spaanse Málaga verkeert ze in het gezelschap van een goede vriend uit Australië. Tyrone Freilich loopt met haar mee tot Gibraltar en vanaf 15 februari voegt ook vriendin Anny uit Londen zich bij het drietal.

Kinderschoenen

Ilse’s doel voor vertrek was om 4.000 euro in te zamelen. Daar is ze ruim overheen. ‘Op dit moment is er al 5.000 euro bijeengebracht plus nog eens ruim 600 paar kinderschoenen’. Die kinderschoenen en de andere hulpgoederen voor Kenia staan in België te wachten tot ze na Ilse’s terugkeer met een container van Wereldhulp naar Afrika vervoerd kunnen worden. Eerst wilde ze vanaf Gibraltar oversteken naar Marokko om van daaruit een vlucht te nemen naar Kenia, maar nu reist ze terug naar België om daar een en ander te kunnen coördineren.

Nieuw project in de maak

De motivatie om kinderen in Kibera te helpen kreeg Ilse tijdens haar werk als vrijwilliger in Kenia. Ze zag de plaatselijke situatie en besloot iets te doen. Inmiddels is ze alweer op een nieuw project aan het broeden. ‘Dan zal ik niet meer gaan lopen, dat is toch fysiek te zwaar met de kleine Helinah op mijn nek’. Ze denkt aan fietsen of iets anders.

Steun Ilse’s project

Tot 31 maart kunnen mensen The 1000 km Barefoot Walk echter nog steunen. Met Visa, Mastercard of Paypal kan een (kleine) bijdrage worden gedoneerd via de website GoGetFunding.com. Al het ingezamelde geld wordt gebruikt om kinderschoenen, voedsel en LifeStraw waterfilters te kopen. De goederen worden persoonlijk door Ilse naar Nairobi en enkele landelijke gebieden in Kenia worden gebracht.

Op haar Facebookpagina kun je de laatste loodjes van Ilse’s reis volgen en haar ondersteunen. 

Lees hier het artikel dat op 13 februari verscheen in La Opinion de Málaga. 

Lees hier het artikel dat op 5 februari verscheen in Euro Weekly News

Lees hier het artikel dat op 3 februari verscheen in Diario Sur

Lees hier het artikel dat op 26 januari verscheen in El Diario

Lees hier het artikel dat op 7 januari verscheen in Knack

Dit vind je misschien ook leuk