De invloed van politiek op de economie

door admin
De invloed van politiek op de economie

Nederlandse verkiezingen trekken in het buitenland doorgaans nauwelijks aandacht. Dat was dit keer wel anders. Buitenlandse media hielden de ontwikkelingen in Nederland nauwgezet in de gaten en economen van de bank werden overstelpt met bezorgde vragen van buitenlandse beleggers. Met de Brexit en de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS in het achterhoofd, de Franse, Duitse en Italiaanse verkiezingen in het vooruitzicht, organiseerde het team van ABN AMRO Bank Spanje een lunchdebat over de politieke ontwikkelingen en hun mogelijke invloed op de economie.

Opgelucht

Rond het middaguur verzamelden de genodigden zich in het ultramoderne, nieuwe kantoor van de bank in Marbella. Tijdens een lichte lunch domineerden de parlementaire verkiezingen in Nederland van 15 maart jl. de gesprekken. De meeste genodigden bleken netjes per post te hebben gestemd en over het algemeen was de reactie op de verkiezingsuitslag positief en licht opgelucht dat ‘het populisme in Nederland heeft verloren’.

App

De ABN AMRO blijkt niet alleen bij de inrichting van het nieuwe kantoor flink met de tijd te zijn meegegaan. Bij aanvang van de presentatie vroeg Country Executive Kurt Looyens de genodigden een app te downloaden. Via deze app kon men tijdens het debat individueel vragen over de besproken thema’s beantwoorden. Zo werden er continue kleine opiniepeilingen gehouden die vervolgens door Han de Jong van professioneel commentaar werden voorzien.  

On the up

De economist doopte zijn presentatie ‘On the up’. Hierbij doelend op het feit dat de mondiale economie in een opwaartse lijn blijkt te zittten. Allereerst nam hij de globale economie en de financiële markten onder de loep om zich vervolgens in het tweede deel van de presentatie te richten op de politieke situatie in landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië. Twee grafieken lieten goed zien dat de aandelen het erg goed doen in de VS en in Europa en dat die koers sinds de dag van de verkiezingen in de VS nog een extra impuls lijkt te hebben gekregen. De Jong noemt de Global PMI als beste indicator voor de stand van de economie in de afgelopen jaren. Hier gaat het om het bij elkaar opgetelde en gewogen ondernemersvertrouwen in diverse landen. China blijkt een grote invloed te hebben op de ontwikkeling van deze indicator. Ook andere factoren spelen een rol bij de opwaartse gang van de wereldeconomie. De Jong concludeert: ‘Het gaat eigenlijk heel erg goed met de mondiale economie en er zit nog meer in het vat.’

Verwonderlijk

De Chief Economist van de bank geeft zijn toehoorders ter illustratie een klein college over verschillende ecnomische visies, waarbij hij tot de slotsom komt dat gezien de huidige economische voorspoed het economisch nationalisme wat te zien is bij politici als Trump, Erdogan en Wilders enigszins verwonderlijk is en is gebaseerd op twijfelachtig economisch gedachtengoed.

Verkiezingen

De econoom weidt vervolgens uit over de naderende verkiezingen in Frankrijk (april/mei), in Duitsland (september) en in Italië (precieze datum nog niet bekend). Hierbij gaat hij in op de mogelijke scenario’s en hun invloed daarvan op de mondiale economie. Zo voorspelt hij dat de Brexit-onderhandelingen nog wel ‘messy’ kunnen worden en dat Nederland in dit licht nog het meeste te verliezen heeft. Verder acht hij het onwaarschijnlijk is dat Marine Le Pen de Franse verkiezingen in mei zal winnen. De uitslag van de Duitse verkiezingen kan verrassend zijn, maar zullen niet zo snel tot grote veranderingen leiden in de Duitse houding ten aanzien van Europa. Wellicht is in dit verband een mogelijke overwinning van de Vijfsterrenbeweging (M5S) van activist en euroscepticus Beppe Grillo in Italië nog wel de grootste bedreiging voor de euro.

Europese integratie

Een relativerend beeld volgt als De Jong aangeeft in Europese integratie te geloven. Kijkend naar de wereldkaart ziet hij hoe klein Europa is en hoe klein de individuele landen in Europa zijn. Wat betreft bevolkingsaantal is Duitsland het grootste land binnen de EU. Op wereldschaal staat het land op de achttiende plaats, vlakbij de Democratische Republiek Congo. Wat bevolking betreft is Europa klein, wat economie betreft minder klein. We spelen al tientallen jaren tweede viool naast de VS. Wellicht wordt dat met het opkomende China binnenkort derde viool en als India verstandige dingen gaat doen, misschien wel vierde viool. We moeten wel samenwerken. Als voorbeeld noemt De Jong de Amerikaanse eenwording. ‘Het is in dat licht niet zo gek dat we in Europa niet alles van de ene op de andere dag voor elkaar hebben’. Op de vraag uit het publiek hoe groot hij de kans acht dat de euro zal verdwijnen, antwoordt de Jong 15 procent. ‘Uiteindelijk zullen verstandige mensen anderen er wel van weten te overtuigen dat weer terug gaan naar lokale munteenheden in de huidige wereldeconomie niet zo’n goed idee is.’

Na de interactieve presentatie en het debat blijft een licht optimistisch gevoel hangen. In deze turbulente politieke tijden biedt enig optimisme wel een rustgevende basis om tijdens de borrel het debat nog wat voort te zetten. 

Dit vind je misschien ook leuk