Buitenlanders kopen meer woningen dan ooit in Spanje

door admin
Buitenlanders kopen meer woningen dan ooit in Spanje

De relatie tussen de Spaanse huizenmarkt en buitenlandse kopers was nog nooit zo goed. Het percentage niet-residenten dat in 2016 een woning in Spanje kocht bedroeg 13,25 procent. Vorig jaar was dat 13,18 procent en op het dieptepunt in 2009 was dat 4,24 procent.

Al lijk je aan het toegenomen aantal hijskranen hier en daar langs populaire kusten te kunnen afleiden dat mensen vooral nieuwbouw kopen, buitenlanders kopen vooralsnog met name tweedehandswoningen: 83,7 procent van die ruim 53.000 verkochte woningen aan buitenlanders betreft deze markt ten opzichte van 16,3 procent van de verkopen waar een nieuwbouwwoning werd verkocht. Dit blijkt uit het jaarverslag Estadística Registral Inmobiliaria van het beroepscollege van vastgoedadministrateurs (registradores).

Ieren

De buitenlanders die de meeste tweedehandswoningen kochten in Spanje in 2016 zijn Ieren (89,27% van het totaal), Fransen (88,83%) en Italianen (84,77%). Nieuwbouwwoningen gingen het meest naar Noren (28,46%), Belgen (24,52%), Nederlanders (18,96%) en Zweden (18,45%).

Elke nationaliteit zoekt weer naar een ander type woning. Denen, Nederlanders, Zwitsers, Noren, Britten en Duitsers kiezen overwegend woningen van meer dan 100 vierkante meter. Italianen, Fransen en Zweden geven de voorkeur aan kleinere appartementen van 40 tot 60 vierkante meter.

Buitenlanders hebben ondanks de crisis op de vastgoedmarkt altijd meer vertrouwen gehouden. Terwijl de economie in Spanje min of meer op zijn gat lag, bleven vooral Europeanen uit landen die iets minder onder de wereldwijde economische neergang te lijden hadden, investeren in vakantiewoningen, aldus José Peral, directeur Marketing van Solvia.

Siginificante prijsdaling

Dat vertrouwen kreeg volgens Beatriz Corredor van het College van administrateurs in Spanje een duwtje in de rug door lage rentes en de grote prijsdalingen van woningen langs de Spaanse kusten. Een prijsdaling die volgens Corredor – met name in toeristische gebieden – zeer ‘significant’ te noemen is. In maart dit jaar was de totale aanpassing van de prijzen ten opzichte van de piek in 2007 langs de Spaanse kusten circa 45,5 procent. Voor de Balearen en Canarische Eilanden lag die daling volgens de overkoepelende vastgoedtaxateur Tinsa op 24,2 procent.

Zon en strand

Vorig jaar werden er 53.495 woningen verkocht aan buitenlanders, ten opzichte van 46.730 in 2015. Hiervan ging 13,2 procent naar buitenlanders. Een percentage dat nooit eerder werd geregistreerd. Sinds het historisch minimum in 2009 van 4,2 procent volgden zeven jaar op rij van groei. Maar liefst 88 procent van die aankopen betrof ‘zon en strand’. Corredor bevestigd: ‘47.000 woningen werden verkocht in Spaanse kustprovincies langs zowel de Mediterrane als Atlantische kust.’

Op de Canarische Eilanden en de Balearen werd één op de drie woningen verkocht aan buitenlanders. In de regio Valencia betrof dat 26 procent van het totaal. Daarna volgen met enige afstnad de regio’s Murcia (18,57%), Andalucië (15,06%) en Catalonië (12,80%). Op provincie-niveau staat Alicante aan top en ging 43 procent van alle verkochte woningen naar buitenlanders. Daarna volgen Tenerife (40%), Málaga (34%), Balearen 32,9%) en Girona (30%).

Betrouwbare makelaar in Spanje

Overweegt u ook een woning in Spanje te kopen en gaat uw voorkeur uit naar de Spaanse oostkust, zorg dan dat u een betrouwbare makelaar inschakelt om u bij alle stappen die bij het aankoopproces komen kijken te helpen. Voor de Costa Blanca en de Costa Cálida  en Costa del Sol is Casa las Dunas al sinds 1997 dé Nederlandse aankoopmakelaar. Casa las Dunas beschikt over een ruim aanbod aan nieuwbouwwoningen, bestaande woningen en huurwoningen. Daarbij heeft dit kantoor ook toegang tot bankbeslagen en beschikt over een eigen team van aannemers en architecten om samen met u uw droomhuis te bouwen. Dit laatste kan op elke willekeurige locatie in heel Spanje.

Casa las Dunas

Casa las Dunas is Mondi Approved. Mondi is een belangenvereniging voor mensen die een huis in het buitenland willen kopen, reeds bezitten of die zijn geïnteresseerd in een ander beleggingsobject over de grens. Ook is Casalasdunas met grote regelmaat te zien op RTL 4 TV bij Way of Living en Housevision. Casa las Dunas is in Nederland en België te bezoeken op de vastgoedbeurzen Second Home International en de Spanje Expobeurs. Op dit moment beschikt dit dynamische familiebedrijf naast het uitgebreide netwerk aan samenwerkingspartners over in totaal 9 meertalige personeelsleden met elk hun eigen specialiteit. Wilt u meer weten, kijk dan op de website of neem contact op via mailto: info@casalasdunas.com of bel naar +34 96 5724 489 (ES) of 31 (0) 88 39 62 641(NL).

Dit vind je misschien ook leuk