Route langs bijzondere wegrestaurants in Málaga

door admin
Route langs bijzondere wegrestaurants in Málaga

Onderweg stop je natuurlijk voor een uitgebreide lunch. Omdat Spanjaarden zich de kunst van het buiten de deur eten flink eigen hebben gemaakt, is geen uithoek te ver of je vindt er wel een ‘venta’. Dit is Spaans voor een wegrestaurant of herberg. Bij sommige ventas kun je ook nog steeds overnachten. Het eten in zo’n venta is vers en wordt doorgaans door de eigenaars zelf bereid. Vrijwel altijd staan er authentieke streekgerechten op de kaart, waar je een goede lokale wijn bij kunt bestellen. Vandaag rijden we een rondje door de provincie Málaga en komen langs vijf van die bijzondere restaurants. We beginnen in het binnenland bij Nerja. Als je via het model witte dorpje Frigiliana de oude weg naar Cómpeta volgt, kom je terecht in het gehucht El Acebuchal.

Restaurante Antonio – El Acebuchal

In de Spaanse burgeroorlog werd El Acebuchal ontruimd door de legers van generaal Francisco Franco. Het gehucht raakte in verval, de weg werd afgesloten en belandde in de totale vergetelheid. Tot bijna vijf decennia later Antonio García, zoon van een inwoonster die er werd geboren, besloot het dorpje op te knappen en enkele woningen te verhuren. Na zeven jaar noeste arbeid zijn bijna alle 38 woningen in het dorpje gerestaureerd, is er water en bestiert Antonio er het restaurant dat zijn naam draagt. Er is geen wifi, maar het ruikt er wel naar Antonio’s versgebakken brood dat ook los te koop is als je niet in zijn restaurant eet. Het dorpje is alleen al een ritje waard voor het rustieke dorpsrestaurant. Antonio maakt alle gerechten zoveel mogelijk zoals dat vijftig jaar geleden ook werd gedaan.

Venta el Pántano – Periana

We rijden via Cómpeta door naar restaurante El Pántano in Periana aan de A-356. Dit heeft een prachtige ligging met een groot terras dat uitkijkt op het stuwmeer La Viñuela met daarachter de indrukwekkende La Maroma, de hoogste berg van de provincie Málaga (2.067m). El Pántano is beroemd vanwege het heerlijke vlees dat er wordt geserveerd en standaard op de barbecue wordt gelegd. Als garnering kun je er een lekkere gepofte aardappel bij bestellen. Natuurlijk kun je er ook andere gerechten eten.

Venta de Alfarnata – Alfarnate

Vanaf Periana rijden we door naar Alfarnate waar even buiten het dorp richting Alfarnatejo langs de weg de oudste venta van Andalusië ligt uit de 13e eeuw. Hier kwamen mensen op adem die uit Granada onderweg waren naar de kust via de destijds enige doorgangsroute tussen Málaga en Granada. Venta de Alfarnate ligt op 900 meter hoogte en bevat zelfs een klein museum. Ooit vormde deze herberg namelijk het decor voor diverse bandieten of struikrovers, de zogenaamde bandoleros. De ‘cel’ waarin bandolero Luis Candelas een nacht gevangen werd gehouden, is nu omgebouwd tot originele eetruimte, en in een klein winkeltje worden streekproducten als zoete Málaga-wijn, ham, worsten en honing verkocht.

Bar Fuente de la Reina – Montes de Málaga

Vanaf Alfarnate koersen we richting de Montes de Málaga en nemen de weg die Colmenar met Málaga verbindt. Al vrij snel komen we bij Venta Fuente de la Reina. Deze herberg naast een fontein zou zo heten omdat de Katholieke Koningin Isabel hier ooit pauzeerde onderweg naar haar man Ferdinand, die met zijn troepen buiten Málaga gelegerd was om de Moren te verslaan. Nu oogt de uitspanning vrij basic, maar op de kaart staan verrassend veel gerechten die anders zijn dan de gangbare in deze omgeving. De prijs-kwaliteitverhouding is zo goed dat je er in het weekend erg vroeg een tafeltje moet bemachtigen om niet achter het net te vissen.

Venta el Túnel – Málaga

Via Málaga rijden we een stukje over de snelweg richting Antequera noordwaarts. Bij de afslag die je ook neemt als je de botanische tuin Finca la Concepción bezoekt en eveneens in de Montes de Málaga, ligt Venta El Túnel vlakbij het stuwmeer El Agujero. Dit restaurant is erg beroemd vanwege het rijstgerecht ‘arroz caldoso’. Ook eet je hier een heerlijke ‘plato montés’ of ‘plato campero’: een boerengerecht en erg typisch voor de streek. Je krijgt verschillende soorten (bloed)worst, kip en varkensvlees tegelijk opgediend met patat, groentegarnering en vaak ook nog een gebakken ei.  Dit restaurant is goed te combineren met een bezoek aan de botanische pracht van La Concepción.

Auto huren aan de Costa del Sol?

Ben je op bezoek in Málaga en heb je nog een auto nodig, of ben je van plan Málaga te bezoeken en zoek je een huurauto, neem dan eens een kijkje op de Nederlandstalige website van het van oorsprong Deense autoverhuurbedrijf Helle Hollis. Dit is gevestigd bij de luchthaven van Málaga en biedt een uitstekende en complete autoverhuurservice. Hier geen verborgen extra’s of gelonk met lage tarieven die bij nader inzien helemaal zo laag niet zijn. Het tarief dat je ziet, is ook hetgeen je krijgt. Helle Hollis beschikt over een snelle transferservice die je – wanneer je ook vliegt – snel van en naar de vertrek- of aankomsthal vervoert. De website is ook in het Nederlands en het personeel spreekt Engels en Duits.

Dit vind je misschien ook leuk