Let op als je deze zomer door Spanje rijdt!

door admin
Let op als je deze zomer door Spanje rijdt!

Om toch op een relaxte manier van de omgeving te kunnen genieten en zonder problemen je bestemming te kunnen bereiken, geven we hieronder een overzicht van de meest opvallende regels, gewoontes of zaken waar de politie extra op let en informatie over boetes. In steden en dorpen is de lokale politie verantwoordelijk voor de verkeerscontrole. Buiten de bebouwde kom en op snelwegen en autowegen wordt die taak overgenomen door de Guardia Civil. En let op, deze agenten nemen hun taak bloedserieus en je hoeft dus geen grappen met ze uit te halen!

Altijd bij je hebben

De politie controleert regelmatig op onverwachte punten al het verkeer. Je dient dan te stoppen en je documenten te tonen. Zorg dat je in elk geval je rijbewijs, je ID-kaart, de autopapieren en een verzekeringscertificaat bij je hebt. Kopieën zijn tegenwoordig ook toegestaan. Als de auto waarin je rijdt niet op jouw naam staat, heb je een authorisatieverklaring nodig van de eigenaar. De politie kan ook van je vragen te bewijzen dat je niet in Spanje woont als je er in een auto met een buitenlands kenteken rijdt en je ervan wordt verdacht permanent in Spanje te rijden met een niet in Spanje geregistreerde auto.

Alcohol en drugs

In Spanje is het maximaal toegestane alcohogehalte in het bloed 0,5 promille. Voor wie nog maar twee jaar of korter een rijbewijs heeft geldt het maximum van 0,3 promille. Rijden onder invloed van drugs is ten strengste verboden. Bij controle hierop kan de politie een speekseltest afnemen.

Mobiele telefoon

In geen geval mag je in Spanje rijden met je mobiele telefoon in je hand. De algemene regel in Spanje is dat een bestuurder volledige bewegingsvrijheid, een vrij blikveld en zijn aandacht bij het rijden moet hebben. Je krijgt niet alleen een boete als je door de politie gensnapt wordt met een mobiele telefoon in je hand, ook een broodje eten, roken of iets drinken kan je duur komen te staan. Voor een mobiele telefoon in je hand krijg je een boete van 200 euro. Een sigarettenpeuk uit het raam gooien kan je ook 200 euro kosten. Dit in verband met het risico op bosbrand in de zomer. Je mobiele telefoon mag je ook niet in je handen hebben als je stilstaat voor een stoplicht of in een file. Handsfree bellen mag wel, maar let op: ook het gebruik van een headset, hoofdtelefoon of oortjes is weer niet toegestaan! Officieel mag je in dit kader ook geen apparatuur bedienen tijdens het rijden. Zorg dus dat je je navigatie voor je vertrek hebt ingesteld of ga ervoor van de weg. Zelfs het bedienen van je dvd-speler mag officieel niet.

Motor laten draaien

Als je moet wachten, bijvoorbeeld in een file of bij een spoorwegovergang en je veracht dat het langer dan twee minuten zal duren, moet je je motor afzetten.

Snelweg en autovía

In Spanje heb je snelwegen, autowegen en autovía’s. Een autovía wordt aangegeven met hetzelfde blauwe bord met daarop een snelweg afgebeeld. Alleen staat eronder de tekst ‘autovía’. Hier gelden dezelfde regels als op een snelweg. Al zijn er op autovía’s delen waar de maximale snelheid 130 kilometer per uur is in plaats van 120 kilometer per uur op een ‘normale’ snelweg. Bijzonder is wel dat op autovía’s ook fietsen en ander verkeer dat niet is toegestaan op een snelweg, zoals landbouwvoertuigen mogen rijden.

(Huis)dieren

Overal in Spanje wordt je gewaarschuwd voor overstekende herten, wilde zwijnen, koeien of in sommige gebieden zelfs lynxen. Rijd je per abuis toch een dier aan, dan ben je als bestuurder verantwoordelijk voor de schade. Dit geldt alleen niet als er niet voor overstekend wild werd gewaarschuwd. Voor het vervoer van huisdieren gelden in Spanje geen specifieke regels. Wel moet je een huisdier zo vervoeren dat deze de bestuurder tijdens het rijden niet kan hinderen.

Bij je hebben

Je moet de volgende dingen verplicht bij je hebben in je auto: een veiligheidshesje voor bestuurder en passagiers, een gevarendriehoek en een reservewiel. Rijd je in een auto met een Spaans kenteken, dan dien je zelfs twee gevarendriehoeken in je auto te hebben. Naast het reservewiel moet je ook de juiste uitrusting bij je te hebben om een band te kunnen verwisselen of te kunnen repareren.

Teenslippers en reservebril

Over rijden met teenslippers bestaat veel onenigheid. Krijg je daar nu een boete voor of niet? Om een discussie met een politieagent te voorkomen, kun je het beste niet met teenslippers rijden en rijden met blote voeten is sowieso niet toegestaan. Er zijn gevallen bekend waarin bestuurders met teenslippers werden beboet met 80 tot 150 euro, afhankelijk van de regio waarin ze zich bevonden. Als je een bril of contactlenzen draagt, is het handig om een reservebril bij je hebben om een discussie met de politie te voorkomen. Een passagier voorin mag niet met zijn of haar benen op het dashboard zitten. Hier kan ook een fikse boete op volgen omdat die benen het vrije zicht van de bestuurder belemmeren. Ook voor het rijden zonder shirt zijn boetes uitgedeeld van 80 euro.

Milieuzones

In Madrid zijn milieuzones ingevoerd om de luchtkwaliteit te verbeteren en meer ruimte te scheppen voor omwonenden. Deze gebieden worden aangegeven met de tekst ‘Area de prioridad residencial’ en zijn dus enkel toegankelijk voor vergunninghouders en residenten. Rijd je daar zonder vergunning dan kan je dat veel geld kosten.

Tol

Veel autosnelwegen in Spanje zijn tolwegen, de zogenoemde ‘peaje’ en aangegeven met AP. Vrijwel overal kun je contant betalen en worden bekende creditcards geaccepteerd. Niet alle Nederlandse of Belgische bankpassen werken, dus neem voor de zekerheid contant geld mee.

Boetes

De politie kan je als buitenlander direct ter plekke boetes tot 300 euro laten betalen. Kun je dat niet dan kan je auto in beslag worden genomen of je mag niet verder rijden. De politie kan je ook naar je hotel of bank escorteren zodat je uiteindelijk alsnog de boete kunt betalen. Als er 60 werkdagen voorbij zijn gegaan en je hebt nog geen officiële boete ontvangen (voor een overtreding waarvan de boete hoger is dan 300 euro) dan wordt de boete, als die later wel komt, ongeldig. Hoef je een boete niet ter plekke te betalen, dan kun je ervoor naar elk willekeurig postkantoor (oficina de orreos) om de boete per ‘giro postal’ de betalen. Ook kun je dit bij diverse banken doen of direct bij de lokale verkeersdienst van DGT.

Auto huren aan de Costa del Sol?

Bovenstaand overzicht werd je aangeboden door autoverhuurbedrijf Helle Hollis. Ben je op bezoek in Málaga en heb je nog een auto nodig, of ben je van plan Málaga te bezoeken en zoek je nog een huurauto, neem dan eens een kijkje op de Nederlandstalige website van het van oorsprong Deense autoverhuurbedrijf Helle Hollis. Dit is gevestigd bij de luchthaven van Málaga en biedt een uitstekende en complete autoverhuurservice. Hier geen verborgen extra’s of gelonk met lage tarieven die bij nader inzien helemaal zo laag niet zijn. Het tarief dat je ziet, is ook hetgeen je krijgt. Helle Hollis beschikt over een snelle transferservice die je – wanneer je ook vliegt – snel van en naar de vertrek- of aankomsthal vervoert. De website is ook in het Nederlands en het personeel spreekt Engels en Duits.

Dit vind je misschien ook leuk