13 Spaanse steden houden rookgordijn op over hun luchtverontreiniging

door admin
13 Spaanse steden houden rookgordijn op over hun luchtverontreiniging

Het gaat om A Coruña, Aviles, Bailen, Barcelona, Granada, Huelva, Lleida, Madrid, Murcia, Puertollano, Santander, Sevilla, Talavera de la Reina, Valencia, Valladolid en Zaragoza. Allemaal overschrijden ze de PM10 uitstoot grens van 50 microgram per kubieke meter. Alleen Madrid en Valladolid hebben hun burgers gewaarschuwd en beperkende maatregelen voor het verkeer in de stad ingevoerd, aldus melden de milieuactivisten in een persbericht op maandag. Ook op maandag heeft ook Barcelona beperkingen aan het verkeer in het stadscentrum ingevoerd. Lees hier de informatie op de website van Ecologistas en Acción.

In zes andere steden is het niveau van CO2 uitstoot gevaarlijk hoog, maar op dit vlak zijn ‘geen maatregelen genomen om de gezondheid van hun burgers te beschermen’. Het gaat om Barcelona, Getafe, Guadalajara, Salamanca, Sevilla en Zaragoza. De actiegroep verwijt te steden een gebrek aan korte én aan lange termijn oplossingen en eist onmiddellijke plannen om de situatie te veranderen.

Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie WHO is luchtverontreiniging in Spanje verantwoordelijk voor naar schatting 30.000 vroegtijdige overlijdensgevallen per jaar.

Madrid

De gemeente Madrid heeft een app gelanceerd waarmee bewoners op elke moment het niveau van verschillende stoffen in de lucht kunnen controleren. Zo zijn ze ook op tijd gewaarschuwd voor eventuele maatregelen vanuit de gemeente die hun dagelijks leven beïnvloeden. Zoals beperkt verkeer in het stadscentrum en dergelijke. Het niveau van stikstofdioxide mag nooit hoger zijn dan 200 mg/m3. Ook op de website van de gemeente is een heel overzicht te zien per district. In de stad staan 24 meetstations die continue de luchtkwaliteit in de gaten houden. 

Valencia

In hetzelfde rapport heeft Ecologistas en Acción geconcludeerd dat Valencia het toegestane niveau van deeltjes in de lucht in de stad heeft verdubbeld, zonder maatregelen aan te kondigen om dit tegen te houden. Wel werd onlangs een protocol aangenomen door de gemeente dat in werking kan worden gesteld zodra de luchtverontreiniging toeneemt.

Guadalajara

Guadalajara ontkent gevaarlijke niveau’s van luchtverontreiniging en de gemeente noemt de actiegroep ‘alarmisten’. De gemeente erkent wel drie pieken in luchtverontreiniging maar noemt de luchtkwaliteit in de stad ‘aanvaardbaar’. 

Dit vind je misschien ook leuk