Tekortkoming in wet voor gratis water in Andalusische horeca

door admin
Tekortkoming in wet voor gratis water in Andalusische horeca

In deze wet worden maatregelen genoemd waarmee men hoopt onder meer het overgewicht van veel Andalusiërs tegen te gaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bijna negentien procent van de volwassenen en ruim 22 procent van de kinderen in Andalusië kampt met overgewicht. Een van die maatregelen is de horeca verplicht te stellen om gratis water aan te bieden. Ook wil Andalusië dat er meer drinkwaterbronnen komen in openbare gelegenheden.

Jongeren

Helaas is de deelregering vergeten te denken aan plekken waar vooral jongeren hun ontspanning zoeken, namelijk in bars en op festivals. In de wet staat dat horecagelegenheden hun klanten altijd gratis drinkwater moeten kunnen bieden, zelfs als de klant niks bestelt.

In veel discotheken en cocktailbars is echter geen kraanwater te krijgen. Ook zou een flesje water rond de vijf euro kosten. Volgens reacties op internet is het zo dat er geen water uit de kraan geschonken wordt en dat er ook geen gebruik gemaakt mag worden van het toilet. Op festivals is de situatie nog een stukje gecompliceerder: De wet voorziet bijvoorbeeld wel in het beschikbaar stellen van water voor speelplekken voor kinderen en jongeren, maar niet in water op festivals waar duizenden mensen samenkomen en waar de temperaturen in de zomer behoorlijk op kunnen lopen. Vanwege veiligheidsredenen moeten mensen hun zelf meegebrachte flesjes weggooien. Je hebt dus de keuze: of je rekent een flesje water af voor de prijs van een rum cola of je drinkt helemaal niet.

Petitie moet tekortkoming verhelpen

Zes maanden geleden startte platform charge.org de petitie ‘gratis drinkwater op festivals’ met de hashtag #festivalesconagua. Die petitie heeft tot op heden ruim 40.000 handtekeningen opgeleverd. De drijvende kracht achter deze petitie, Francisco Artacho, zegt: ‘We mogen niet vergeten dat uitdroging een van de voornaamste oorzaken is van doden op festivals en concerten. Zeker met de hoge temperaturen in Andalusië.’

Een toegangskaartje voor een festival van drie dagen kost tussen de vijftien en twintig euro. Om gedurende deze drie dagen voldoende water te drinken, ben je veel meer kwijt dan de entreeprijs. Beschikbaar stellen van water kan op diverse manieren: door het aansluiten van waterkranen, waterfonteintjes en plekken waar je lege flesjes opnieuw kunt vullen. Op Spaanse festivals wordt dit slechts in 25 procent van alle evenementen geregeld, maar het is nog niet verplicht. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Amsterdam waar je niet eens een festival mag organiseren als je geen drinkwater kunt aanbieden.

‘Tijdens het bespreken van de wet in de deelregering van Andalusië hopen we dat de petitie ervoor zorgt dat de maatregelen ook voor evenementen als festivals en concerten gaan gelden’, aldus Artacho.

Ook geen water in hogesnelheidstrein of feesttenten

Er zijn meer gevallen waarin deze wet niet voorziet in gratis drinkwater, zoals in de Spaanse hogesnelheidstrein AVE. Tot voor kort kon je om water vragen in de restauratiewagon. Nu kan dat niet meer omdat het water niet drinkbaar is. Alleen als het in flesjes wordt verkocht.

Vragen hierover en of de wet op het bieden van gratis drinkwater ook zal gaan gelden in bijvoorbeeld feesttenten worden niet beantwoord in de verslagen van de sociaaleconomische raad en van de adviesraad aan Andalusië. In die verslagen wordt over heel andere dingen gesproken, zoals over de grote hoeveelheid regels en doelstellingen, het gebrek aan financiële middelen en de krappe termijn waarin de maatregelen gerealiseerd moet worden.

Dit vind je misschien ook leuk