Spanje is westerse land waar meeste antibiotica wordt geconsumeerd

door admin
Spanje is westerse land waar meeste antibiotica wordt geconsumeerd

Behalve Spanje heeft de meerderheid van de rijkste landen het verbruik van dit type medicijn in lichte mate weten de reduceren. In minder rijke landen is het gebruik echter verdubbeld. Met ernstige gevolgen voor de gezondheid door het groeiende aantal resistentie bacteriën dat opduikt. De totale consumptie van antibiotica in Spanje is tussen 2000 en 2015 met 35% gestegen van 500 miljoen naar 700 miljoen gedefinieerde dagelijkse doses (DDD), zo blijkt uit het onderzoek.

De ratio per persoon steeg met 17% van 34,3 DDD naar 40,1 DDD per 1.000 inwoners per dag. Dit is de hoogste ratio van rijke landen en de derde hoogste wereldwijd. De gegevens werden gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift PNAS. De onderzoekers baseerden zich op de verkoop van antiobiotica in 76 landen. In Europa komen alleen de resultaten van Griekenland, Roemenië, Frankrijk (op de 6e, 7e en 8e plaats) dichtbij die van Spanje.

Landen waarin de minste antibiotica wordt voorgeschreven zijn Noorwegen, Zweden, Duitsland en Zwitserland. Nederland wordt het extreemst genoemd met een gebruik per hoofd van 15 DDD ten opzichte van de 40 DDD door Spanjaarden. ‘In Noord-Europese landen bestaat al veel langer het bewustzijn over de gevaren van de ontwikkeling van resistente bacteriën als gevolg van overmatig antibiotica-gebruik’, zo zegt Laxminarayan, een van de onderzoekers.

Vooral landen met een gemiddeld inkomen of die in dat opzicht in ontwikkeling zijn waar de consumptie van antibiotica is toegenomen. In de gevallen van India, Vietnam, Tunesië of Algerije gaat het zelfs om een explosieve toename.

Volgens Jordi Vila Estapé, directeur van het initiatief Antimicrobiële Resistenties van ISGlobal zijn ziekenhuizen, net als in andere Europese landen, zich bewust van het probleem. Het probleem wordt in Spanje bij de eerste lijnsgeneeskunde echter gevormd door de bevolking. In andere landen wordt het voorschrijven van antibiotica erg beperkt.

Volgens het onderzoek is het wereldwijde gebruik van antibiotica gestegen met 65% sinds 2000 van 21 miljard DDD tot 34,8 miljard in 2015. Of van 11,3 naar 15,7 DDD per 1.000 inwoners per dag. Het grootste gedeelte van deze toename komt door de toename in minder ontwikkelde landen.

Verbruik verdubbeld in 2030

Voor 2030 schetsen de onderzoekers een zorgwekkend beeld. Als het gebruik van antibiotica in de rijkste landen niet wordt beperkt, zal de consumptie van antiobiotica in 2030 zijn verdubbeld tot 128 miljard DDD. Het gevaar van dit misbruik van antibiotica is dat bacteriën er resitstent tegen worden en dus steeds moeilijker te bestrijden zijn. De Wereld Gezondheids Organisatie waarschuwde vorig jaar al voor dat binnen een paar decennia infecties veroorzaakt door resistente bacteriën en door superbacteriën de voornaamste doodsoorzaak zullen zijn.

Dit vind je misschien ook leuk