In Spanje al drie jaar geen besmettingen met mazelen meer

door admin
In Spanje al drie jaar geen besmettingen met mazelen meer

Die toename is in tegenstelling tot Spanje. Hier zijn volgens de WHO al drie jaar geen mensen meer besmet geraakt met het virus. De organisatie sloot Spanje uit van de Europese uitbraak van mazelen. De vaccinatiegraad verschilt dan ook sterk per Europees land. De WHO roept de Europese landen op om actie te ondernemen.

‘De terugkeer van mazelen vormt een groot gevaar voor de volksgezondheid. In alle regio’s zijn nieuwe uitbraken geconstateerd, zelfs in landen waar de ziekte bijna uitgeroeid was’, aldus Soumya Swaminathan , adjunct-directeur-generaal van de programma’s van de WHO. Ze heeft het over ‘decennia teruggaan in de tijd’ en het ‘verliezen van de vooruitgang die tot nu toe al geboekt is in de uitroeiing van een ernstige, maar goed te voorkomen ziekte’.

Sinds het jaar 2000 stierven wereldwijd dankzij het mazelvaccin 21 miljoen minder mensen aan de gevolgen van het virus. Vanaf 2016 steeg het aantal besmettingen met deze ziekte met meer dan 30%. De gebieden met de hoogste stijging waren Latijns-Amerika, Europa en het oostelijke Middellandse Zeegebied. Het westelijke deel van de Grote Oceaan was het enige gebied waar er minder nieuwe gevallen van mazelen werden gemeld.

Mazelen is een ernstige en zeer besmettelijke infectieziekte die kan leiden tot ernstige en fatale complicaties zoals encefalitis (ontsteking van het hersenweefsel), diarree en ernstige dehydratatie, longontsteking, oorinfecties en blindheid. Het zijn vooral baby’s en kleine kinderen die door hun zwakkere immuunsysteem meer risico op complicaties en op overlijden lopen.

Om mazelenepidemieën te voorkomen moet 95% van de wereldbevolking gevaccineerd zijn tegen het virus. De laatste jaren ligt de vaccinatiegraad echter bij 85%, wat te veel te laag is.

Seth Berkley, CEO van de Wereldalliantie voor vaccins en immunisering, zegt: ‘De wereldwijde stijging van het aantal infecties door mazelen is te verklaren door drie factoren: Misvattingen die in Europa bestaan over vaccinaties, de instorting van het Venezolaanse gezondheidszorgstelsel en de lage immunisering dekking in Afrika. De oplossing voor dit probleem is dat er ten eerste meer routine-immunisaties moeten worden doorgevoerd en ten tweede dat de  bestaande zorgstelsels moeten worden verbeterd’. Belangrijk hierbij is dat de inspanningen en investeringen tot bij de armste en marginaalste gemeenschappen en ook in conflictgebieden doordringen.

Dit vind je misschien ook leuk