Verkiezingen Spanje op handen na afwijzing begroting door nationalisten

door admin
Verkiezingen Spanje op handen na afwijzing begroting door nationalisten

Ook de partij PNV stemde voor de begroting. Waar een debat over de staatsbegroting normaliter gaat over economische en sociale beslissingen, waren slechts de onafhankelijkheid van Catalonië en de politieke gevangenen het onderwerp.

De twee Catalaanse separatistische partijen wezen de begroting af vanwege de onwil van de overheid om in dialoog te treden met de Catalaanse regering over het zelfbeschikkingsrecht van deze regio. Wel deed de centrale regering nog een laatste poging hun stemmen te winnen door te benadrukken dat ze hun territoriale en identiteitsverzoeken vooral konden handhaven en tegelijkertijd hun stem geven voor de begroting, die immers niet alleen van nationaal belang is, maar ook van belang is voor Catalonië. Tevergeefs.

Het aftellen tot het moment waarop vervroegde verkiezingen aangekondigd worden is begonnen. Premier Sánchez kan dit elk moment doen. De meerderheid die het er vorig jaar in juni over eens was Mariano Rajoy naar huis te sturen, is definitief uiteengevallen. De stemming was duidelijk: 191 stemmen tegen en 158 stemmen voor met één onthouding. Sánchez herhaalde dat zonder begrotingen ‘de wetgevende macht wordt ingekort’. Het is nu wachten op een datum voor nieuwe verkiezingen, want niemand gelooft dat de huidige regering aanblijft op basis van de begrotingen die werden opgesteld en goedgekeurd door de voormalige regering onder Rajoy. 

Tijdens het debat op woensdag werd duidelijk dat de Catalaanse partijen voet bij stuk zouden houden. Geen begroting als de regering niet overgaat tot onderhandelingen over een referendum over zelfbeschikking voor Catalonië of zich soepeler opstelt ten opzichte van de Catalaanse separatisten die gevangen zitten. ‘We willen en kunnen niet de zelfbeschikking van Catalonië meenemen in onze orde van de dag’, zo was de reactie van minister María Jesús Montero van Belastingen met .

Ciudadanos en PP wezen de begroting af omdat ze deze zien als negatief voor het land. Bovendien willen ze zo snel mogelijk verkiezingen om de huidige premier uit het regeringspaleis te krijgen. Ze beschuldigen Sánchez ervan ‘de voorkeur te geven aan onderhandelen met het links populisme en met hen die Spanje willen opbreken boven het onderhandelen met constitutionele partijen’ waar zij zich zelf toerekenen.

Dit vind je misschien ook leuk