Maximaal drie huisdieren toegestaan in Palma de Mallorca

door admin
Maximaal drie huisdieren toegestaan in Palma de Mallorca

Wordt deze regel overtreden in de ogen van de lokale politie dan hangt de betreffende baasjes boetes van 1.500 tot 3.000 euro boven het hoofd. Men beschouwt een dergelijke overtreding als ‘heel ernstig’. Wie op dit moment boven het maximaal toegestane aantal uitkomt, mag de dieren houden op voorwaarde dat men daar binnen zes maanden een officiële toestemming voor aanvraagt bij de gemeente. 

Poep en plas oprapen en schoonmaken

In hetzelfde decreet wordt bepaald dat mensen die de uitwerpselen van hun viervoeters niet opruimen kunnen rekenen op minimaal 750 euro boete. Dit is inclusief het schoonspoelen van de straat met water nadat een hond heeft geplast. Het nalaten hiervan wordt gezien als een ‘ernstige’ overtreding. De boete hiervoor was 300 euro. De tekst over het schoonmaken van urine is in de tekst opgenomen op basis van ‘de vraag uit de samenleving’. 

Volgens eerdere regelgeving was het al niet toegestaan honden op gesloten balkons te houden. De gewijzigde tekst wordt ingegaan op welke voorwaarden er gelden voor verschillende omstandigheden waarin honden en katten worden gehouden op bewoonde of onbewoonde fincas, vrijstaande woningen met tuin of geannexeerd land.

Alle huiskatten met toegang tot de openbare weg dienen gesteriliseerd te zijn. Dit geldt ook voor honden die permanent landelijke fincas bewonen. Die moeten zijn gecastreerd. Hetzelfde geldt voor als potentieel gevaarlijk gekenmerkte honden. 

Alle boetes omhoog

Boetes op diverse overtredingen gaan allemaal omhoog naar het maximale bedrag dat per wet is vastgelegd. Boetes voor lichte overtredingen gaan van 60 tot 300 euro naar 300 tot 750euro. Zware overtredingen worden beboet met bedragen tussen 750 en 1.500 euro (voorheen 300-750 euro) en zeer ernstige overtredingen worden beboet met bedragen tussen 1.500 en 3.000 euro (was 750-1.500). 

Lichte overtredingen

Het uitlaten van een hond zonder riem, het hebben van een huisdier zonder dat het gesteriliseerd/gecastreerd is, het niet beschikken over een vaccinatie/gezondheidsboekje worden allemaal gezien als lichte overtredingen. 

Ernstige overtredingen

Onder ernstige overtredingen vallen het niet opruimen/schoonmaken van uitwerpselen, het te koop aanbieden van huisdieren op de openbare weg, of publiciteit maken over het feit dat er huisdieren worden gefokt. 

Zeer ernstige overtredingen

Onder zeer ernstige overtredingen vallen ook mishandeling en marteling van huisdieren. De gemeente Palma voorziet dat donderdag de nieuwe norm wordt aangenomen in de gemeenteraad. Dan volgt er een maand waarin inwoners bezwaar tegen de nieuwe regels kunnen maken. Afhankelijk daarvan zullen de nieuwe regels in april van kracht kunnen gaan. 

Op dierendag vorig jaar publiceerde de gemeente Palma dat er in de stad 100.000 honden leven en 100 kattenkolonies. De stad beschikt over 16 plekken waar honden uitgelaten kunnen worden, inclusief waar ze kunnen zwemmen en in zeven buslijnen zijn honden toegestaan. 

Op de foto is de hond Pipper te zien in Palma de Mallorca. Deze hond reist door Spanje om reizen met honden te promoten. Pipper is te volgen via @pipperontour en via www.pipperontour.com. 

Dit vind je misschien ook leuk