Moeder haalt live wormpjes uit vis van de Mercadona

door admin
Moeder haalt live wormpjes uit vis van de Mercadona

In de – ietwat onsmakelijke – video toont de moeder eerst de kassabon met het adres van het betreffende filiaal van de supermarkt in Valencia, de datum en de soort vis. Het ging om een stuk merluza (heek) die klaarstond om in de oven geplaatst te worden. Volgens de moeder in de video zag haar dochter de kleine wormpjes die ze vervolgens met het puntje van een mes aanwijst. ‘Kijk hoe levend’, is haar commentaar over het krioelende wormpje dat nog duidelijker te zien is als ze het oppakt met het mes en voor de camera houdt. Op de achtergrond is een mannenstem te horen die met afschuw ‘ostras!’ zegt, een term die wordt gebruikt in plaats van vloeken. 

‘Het is maar goed dat mijn dochter de wormpjes zag voordat ze begon te eten. Het had ons bijna iets gegeven en de vis was al in de oven’, aldus de moeder in de video. Wanneer de mens de larven via het voedsel binnenkrijgt kan een darmontsteking ontstaan met hevige buikkrampen. Het ziektebeeld wordt volgens Wikipedia anisakiasis genoemd. Het kan aanleiding zijn tot ernstige buikpijnen en zelfs ophoesten van de nematode. In ernstige gevallen is chirurgisch ingrijpen noodzakelijk. In minder ernstige gevallen verdwijnt de parasiet vanzelf via de ontlasting of wordt gedood door het afweersysteem van het lichaam.

Mercadona zag zichzelf gedwongen uitleg te geven online en deed dat onder de video die door Jor Montejano was gepubliceerd. Het commentaar erbij ‘@Mercadona als dit waar is, moeten er met spoed maatregelen worden genomen @ConselleriaSanitat @Generalitat’. 

De supermarkt reageerde door informatie toe te voegen die de supermarkt in vergelijkbare gevallen ook verspreid. ‘Het is niet een probeem van Mercadona vis, het is een uitdaging voor de hele vissector en de reden waarom het Spaans agentschap voor Voedselveiligheid aanbeveelt vis goed te doorbakken of voor minimaal vijf dagen in de diepvries te bewaren voor consumptie’. De supermarkt claimt ‘er alles aan te doen om de anisakis te controleren en minimaliseren’. Anisakis komt doorgaans voor in rauwe zeevis zoals heek, schelvis, zalm, kabeljouw en zeeduivel. 

Dit vind je misschien ook leuk