Gezondheidsalarm wegens vergiftigde omeprazol

door admin
Gezondheidsalarm wegens vergiftigde omeprazol

Het Spaanse agentschap voor Geneesmiddelen Aemps heeft 23 partijen omeprazol van de markt gehaald. Deze werden door een bedrijf gedistribueerd dat geen toestemming had om dit type geneesmiddelen te verkopen. De veertien baby’s leden als gevolg van de inname van de betreffende omeprazol in samengestelde verbindingen om maagrefluxen tegen te gaan aan hypertrichose, dat is overmatige haargroei op plekken van het lichaam waar van nature haargroei is.

De van de markt gehaalde omeprazol is een actief ingrediënt dat werd gebruikt in masterformules tegen maagreflux bij zuigelingen die worden bereid in drie laboratoria in Granada. Vanuit deze laboratoria wordt het geneesmiddel naar 19 andere bedrijven in Granada gestuurd en naar twee ziekenhuizen, waarvan een in Sevilla. 

Het gaat om partijen omeprazol afkomstig uit India en in Spanje verspreid door het bedrijf Farma-Química Sur. Begin augustus werd eveneens al een grote partij omeprazol uit Spaanse apotheken teruggeroepen vanwege dezelfde defecten. Toen waren er dertien baby’s die het middel hadden geslikt met hypertrichose als gevolg. Deze partij was afkomstig van hetzelfde bedrijf. De partijen worden nu onderzocht om de oorzaak van de hypertrichose te achterhalen. Volgens het regionale ministerie van Volksgezondheid zijn alle betrokken families geïnformeerd.

Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren en bij het syndroom van Zollinger-Ellison. Het geneesmiddel wordt ook vaak voorgeschreven aan patiënten die ontstekingsremmers moeten gebruiken.

Dit vind je misschien ook leuk