PSOE komt met harde verdediging in zaak ERE

door admin
PSOE komt met harde verdediging in zaak ERE

De PSOE, de regerende partij die in Andalusië verantwoordelijk was in de miljoenefraudezaak ERE, wordt door José Luís Ábalos verdedigd met de uitspraak dat er geen sprake was van illegale financiering en dat geen van de verdachten in de zaak zich schuldig heeft gemaakt aan zelfverrijking. Partijleider Pedro Sánchez en voormalig premier en partijleider van de PSOE van Andalusië Susana Díaz hebben zich nog niet laten horen in deze kwestie.

Zwaar weer voor PSOE in Andalusië

De Andalusische PSOE heeft het zwaar te verduren. Nadat in december vorig jaar de partij voor het eerst in 37 jaar de regering over de autonome regio uit handen moest geven, krijgt ze nu de kampen met de erfenis van de zaak ERE waar, zo lijkt het, graag afstand van wordt genomen. Voor de PP was de zaak ERE minder ongunstig; zij maakte gebruik van deze zaak in de regionale verkiezingscampagnes van 2012, 2015 en 2018.

Harde verdediging

Afgelopen dinsdag was het voor de PSOE dan ook van groot belang om Pedro Sánchez en de partij te verdedigen tegen de aanval uit de rechtse hoek. Hier werd direct al politieke verantwoordelijkheid en zelfs het aftreden van de premier geëist. In een poging van de PSOE om de partij los te koppelen van de grootschalige fraudezaak laat Ábalos weten dat het vonnis “noch voor de huidige regering, noch voor de partijleiding van enige invloed zal zijn. De PSOE in Andalusië heeft haar politieke verantwoordelijkheid al gezuiverd”. Daarbij haalde Ábalos de zaak Gürtel aan waarin José Luís Bárcenas en Francisco Correa van de PP werden veroordeeld wegens zelfverrijking, een delict waarvoor de PSOE-partijleden in de zaak ERE niet zijn veroordeeld. Daarom gaat het volgens Ábalos in dit geval niet om een zaak van de PSOE, maar om de publieke verantwoordelijkheid van de Andalusische regioregering.

Geen directe betrokkenen

Pedro Sánchez en Susana Díaz waren beiden niet de aangewezen verantwoordelijken op het moment dat de regioregering van Andalusië tussen 2000 en 2009 op onrechtmatige wijze 680 miljoen euro overheidsgeld wegsluisde. Sánchez was in die periode oppositielid in de gemeenteraad van Madrid, Díaz was van 2004 tot 2010 vertegenwoordiger van Sevilla voor de PSOE, samen met algemeen secretaris José Antonio Viera. Laatstgenoemde is in het vonnis van de zaak ERE veroordeeld voor verduistering van publieke gelden en ambtsovertreding.

In een korte reactie verdedigde Juan Cornejo, secretaris van de PSOE in Andalusië, zijn partij met het argument dat de veroordeelde politici niet meer actief zijn, dat het voorval “al een aantal jaar geleden plaatsvond” en dat de politieke verantwoordelijkheid door de betrokken personen genomen is door uit hun functie te treden. Bovendien is er volgens hem “geen sprake van onwettige verrijking, noch van illegale financiering van de PSOE”.

Ábalos komt terug op eigen reactie

Enkele uren na zijn reactie op het vonnis van het hooggerechtshof in de zaak ERE liet Ábalos weten dat het incasseren van het vonnis voor de partij een zwarte taak is en dat dit “zowel de regering als de partijleiding van de PSOE niet onberoerd zal laten, ondanks het feit dat het een zaak van tien jaar geleden betreft”.

Dit vind je misschien ook leuk