Greta Thunberg door zeeziekte later op klimaattop in Madrid

door admin
Greta Thunberg door zeeziekte later op klimaattop in Madrid

Op tijd is niet meer gelukt. De COP25 ging maandag 2 december van start en Thunberg verwacht aanstaande vrijdag pas in Madrid aan te komen. Dinsdag kwam ze aan in de haven van Lissabon na 21 dagen op zee in moeilijke weersomstandigheden met stormen en soms golven tot 6 meter hoog. Haar vader, de Australiërs eigenaren van de catamaran, Elayna Carausu en Riley Whitelum met hun baby Lenny van 11 maanden en de Britse marinier Nikki Henderson vormden haar gezelschap op zee. 

Thunberg was al in Latijns-Amerika toen ze een maand geleden vernam dat de klimaattop zou verhuizen van Chili naar Madrid. Omdat ze uit milieuoverwegingen niet met het vliegtuig wil, kozen zij en haar vader voor dit alternatief. Uiteindelijk zal ze, nadat ze enkele dagen de tijd neemt om te herstellen, met de nachttrein naar Madrid reizen. Die reis duurt 10 uur.

Volgens experts heeft het zestienjarige meisje de reis ondanks de problemen die ze had nog relatief goed doorstaan. ‘De klimatologische omstandigheden met hoge golven zorgden ervoor dat Greta voortdurend nat was, door misselijkheid slecht at en te weinig vocht binnenhield. Alles wat er met haar had kunnen gebeuren is veel voor iemand die niet gewend is aan varen op zee.’ Vanwege een tekort aan natrium en jodium kreeg ze ook problemen met haar evenwicht. 

In Lissabon werd Thunberg opgewacht door honderden jongeren en journalisten. Het meisje, dat door Times ‘de leider van de volgende generatie’ wordt genoemd, gaf een persconferentie waarin ze toegaf hoe zwaar haar reis was. ‘Ik voel me heel vereerd om hier te zijn. In een reis zoals deze, van drie weken, in een kleine ruimte op een boot voel je je heel geïsoleerd, maar je ontspant ook omdat je loskoppelt van alles. We voelden ons zeer getroost toen we weer aan land waren en het was verbazingwekkend om te merken hoe langzaam onze hersenen daar weer aan gewend raakten’, legde ze uit, terwijl er enthousiast voor haar werd geapplaudiseerd.

De catamaran vertrok uit het Amerikaanse Hangton (Virginia) en heeft om noodweer te omzeilen een tussenstop gemaakt op een van de Bermuda eilanden. Vanaf daar werd koers gezet naar Lissabon.

Op de vraag of ze duidelijke plannen heeft voor de politici die op de klimaattop aanwezig zijn, antwoordde ze dat kinderen en adolescenten geen plannen hoeven in te dienen. ‘Wat wij jongeren doen is vragen, vooral aan wie de macht heeft, dat ze luisteren naar de wetenschap. Ook moeten ze naar kinderen al zijn wij geen experts. Tot slot had Thunberg nog een waarschuwing op haar karakteristieke strenge manier: ‘Ik geloof dat mensen de kracht van boze kinderen onderschatten. We zijn boos en gefrustreerd om een goede reden. Als ze niet willen dat we boos zijn, stop aub met ons kwaad te maken!’

Dit vind je misschien ook leuk