Griepepidemie op gang gekomen in noorden van Spanje

door admin
Griepepidemie op gang gekomen in noorden van Spanje

Iedere winter worden er mensen geveld door de griep omdat ze geïnfecteerd raken met het influenzavirus (griepvirus). Als zich op een bepaald moment een groot aantal ziektegevallen voordoet, spreken we van een epidemie. Om vast te kunnen stellen bij hoeveel ziektegevallen er sprake is van een epidemie wordt ieder winterseizoen opnieuw een zogenaamde drempelwaarde vastgesteld.

Aantal griepgevallen boven drempelwaarde

54,6 personen op elke 100 duizend inwoners is geveld door de griep. Daarmee is voor het eerst in seizoen 2019-2020 in Spanje de drempelwaarde overschreden die vastgesteld was op 52,6 ziektegevallen per 100 duizend inwoners.

Tot nu toe is er sprake van een griepepidemie in de autonome regio Asturië, Extremadura, Navarra en Baskenland. Op een schaal van basaal, laag, medium, hoog en zeer hoog is de epidemie-intensiteit nu nog laag, maar het aantal ziektegevallen is al aan het toenemen. In de regio’s Cantabrië, La Rioja, de Balearen en de Canarische Eilanden is het intensiteitsniveau basaal.  

Snellere verspreiding onder schoolgaande kinderen

Volgens de Spaanse Vereniging voor Epidemiologie (SEE) is de aanvang van het griepseizoen dit jaar gelijk aan andere jaren, maar gaat de verspreiding van het virus langzamer. “Het is niet waarschijnlijk dat zich dit jaar extreem veel griepgevallen zullen voordoen, maar het is wel verstandig alert te blijven. Nu de scholen weer begonnen zijn, verspreidt het virus zich sneller, met name onder jongeren tot 15 jaar”, aldus Pere Godoy van de SEE.

In 2,8 griepgevallen op iedere 100 duizend inwoners was een ziekenhuisopname noodzakelijk. Dat gebeurde in 14 autonome regio’s. 40% van de grieppatiënten die opgenomen moesten worden in het ziekenhuis was 64 jaar of ouder, 37% was tussen de 15 en 64 jaar. Bij de meeste van deze patiënten (82%) werd het griepvirus A (H1N1) aangetroffen. Dat is hetzelfde griepvirus dat in 2019 voor een wereldwijde griepepidemie zorgde. Volgens Godoy is type A een mild griepvirus. Toch was bij 1,2 griepgevallen op de 100 duizend inwoners waarbij ziekenhuisopname noodzakelijk was, sprake van een ernstige situatie. 

Mensen uit risicogroepen kunnen zich nog laten inenten

Ondanks dat we dit jaar met hetzelfde virustype te maken hebben als afgelopen jaar, kunnen zich mutaties hebben voorgedaan. Om te kunnen bepalen of de griepvaccinatie nog voldoende effectief is, wordt nauwgezet bestudeerd hoe de verspreiding van het virus dit jaar verloopt. Volgens de SEE zijn de mensen die tot een risicogroep behoren nog op tijd om zich tegen het griepvirus in te laten enten. Als deze mensen ondanks de griepprik toch geïnfecteerd worden, zullen de ziekteverschijnselen in ieder geval milder zijn, zegt Godoy.

Volwassenen en jongeren die lijden aan een hart- of vaatziekte, een chronische longziekte, diabetes en stoornissen van het immuunsysteem, zijn een risicogroep voor het ontwikkelen van complicaties na infectie met het griepvirus.

Dit vind je misschien ook leuk