Matig intensief bewegen helpt hart- en vaatziekten voorkomen

door admin
Matig intensief bewegen helpt hart- en vaatziekten voorkomen

Voormalige minister-president Mariano Rajoy had in zijn regeringstijd de gewoonte om ’s ochtends voor het werk samen met hond Rico er even flink de pas in te zetten door het park van de presidentiele residentie La Monloa. Niet gewoon wandelen, niet hardlopen, maar iets daar tussenin. Uit medisch onderzoek blijkt nu dat juist deze vorm van bewegen een hele gezonde keuze is. De beste zelfs als het gaat om de eigen bijdrage in het reduceren van het risico op hart- en vaatziekten.

Dat bewegen en sporten goed is voor onze gezondheid en ziektes als diabetes, obesitas of kanker kunnen helpen voorkomen is al geruime tijd bekend. Maar welk mechanisme hier nu precies aan ten grondslag ligt, daar zijn de wetenschappers het nog niet over eens.

Dat was de reden voor een groep wetenschappers van het Hospital de Mar in Barcelona om te gaan onderzoeken hoe genen in ons lichaam reageren op fysieke inspanning. Het betrof het grootschaligste onderzoek dat tot dusver is uitgevoerd naar de relatie tussen fysieke activiteit en zogeheten DNA-methylering. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Medicine & Science in Sports and Excersice.

Betere vetstofwisseling

Bij matig intensief bewegen, zoals flink doorlopen maar niet rennen, verandert er iets in de structuur van het DNA op een bepaald gen. Dit gen reguleert de stofwisseling van de zogeheten tryglyceriden, dat zijn de vetten die in ons lichaam verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Omdat de stofwisseling van deze triglyceriden wordt gestimuleerd, heeft dit een gunstige uitwerking op de gezondheid.

DNA-methylering

De onderzoekers uit Barcelona bestudeerden de fysieke activiteit van in totaal 2.544 personen, verdeeld over twee groepen, een in Catalonië en een in het Amerikaanse Framinghan.

Uit bloedmonsters van deze proefpersonen werden meer dan 400 duizend tekenen van DNA-methylering aangetroffen: een chemisch proces rondom het gen. Rustig wandelen bleek geen DNA-methylering te vooroorzaken, dit vond pas plaats na matig intensief bewegen. Bij een lichte methylering van het DNA wordt de vetstofwisseling gestimuleerd en daalt het risico op hart- en vaatziekten.

Onder matig intensief bewegen worden activiteiten verstaan als stevig doorlopen, dansen of minstens 30 minuten een sport als hardlopen beoefenen. Voor het gezondheidsvoordeel is het dus niet noodzakelijk om langdurig en veel te sporten.

Dit vind je misschien ook leuk