Miljonair door wereldberoemde zwarte truffel uit Spanje

door admin
Miljonair door wereldberoemde zwarte truffel uit Spanje

Het kleine dorp Sarrión is buiten Spanje nauwelijks bekend maar ondanks de slechts 1.150 inwoners, wordt Sarrión gezien als de truffelhoofdstad van de wereld. Mora de Rubielos, een klein dorp op 5 kilometer van Sarrión, verkocht dit seizoen 67 procent van alle truffels die over de hele wereld worden gekweekt. Naar schatting is er in Spanje zo’n 12.000 hectare grond gewijd aan de truffelteelt en elk jaar breidt deze oppervlakte zich met zo’n 1.000 hectare uit. Teruel beschikt over 30 procent van de totale oppervlakte ter wereld voor het kweken van deze overheerlijke truffel.

Het geheim van Teruel

De klimatologische en geologische omstandigheden zijn het geheim van Teruel. Er zijn weinig gebieden ter wereld waarbij de omstandigheden voor het kweken van truffels zo gunstig zijn. De vereniging van truffeltelers (Atruter) legt uit dat de steeneik ontzettend goed gedijt in de arme grond vol kalksteen die kenmerken is voor de provincie Teruel. Het klimaat, de korte en frisse zomers, de regelmatige sneeuwval en de harde wind in de winter dragen bij aan de uitzonderlijke kwaliteit van de zwarte truffel. Truffels die vaak voor honderden – en in sommige gevallen duizenden – euro’s per kilo worden verkocht aan groothandelaren en restaurants.

En daar zijn lokale boeren en investeringsfondsen zich heel goed van bewust. De hoge winstmarges en toekomstperspectieven trekken steeds meer mensen van buitenaf waaronder ook groothandelaren uit Bordeaux waar 90 procent van de truffel uit Teruel naartoe gaat. Deze groothandelaren verkopen de truffel onder het kenmerk ‘product uit Frankrijk’. Slechts 10 procent van de gekweekte truffels in Teruel blijft in Spanje; volgens truffelverenigingen puur omdat Spanje nauwelijks een culinaire traditie kent als het gaat om truffels.

Zwarte truffelkoorts Sarrión oorzaak hoge prijzen vrije grond in Teruel

De burgermeester van Teruel vertelt: “Er is geen enkele vierkante meter vrij in onze gemeente. De enige vrije stukken natuur die je ziet, zijn eigendom van de gemeente of behoren tot de openbare bossen. Elke hectare grond die vrijkomt wordt direct verkocht. Vaak voor prijzen die zes keer zo hoog zijn als in de rest van de provincie Teruel in Aragón. De zwarte truffelkoorts van Sarrión is toegeslagen. Er zijn mensen die elke vrije hectare in het dorp opkopen om zwarte truffels te kweken. Amandelbomen worden gerooid, graan wordt achtergelaten, alles wordt weggehaald om de grond klaar te maken voor het kweken van truffels.”

Het geheim van de perfecte truffel blijft onoplosbaar

Echter, een lokale teler van zwarte truffels legt uit dat het niet zo eenvoudig is om rijk te worden door het telen van de zwarte truffel. De steeneik doet het goed in de speciale grond van Teruel, maar na vier of vijf jaar kun je pas zien of er truffels uit de grond ontspruiten. Vanaf het tiende jaar kan de productie behoorlijk oplopen waardoor boeren financieel gezien de vruchten kunnen plukken van de truffelteelt. Echter, je weet vooraf niet of de boom vruchten gaan voortbrengen. Zo kan de ene hectare vol steeneiken goud opbrengen en de volgende hectare kan een absolute ramp zijn op het gebied van truffels.

Beroemde truffel van Teruel goed voor economie Sarrión

De laatste internationale truffelbeurs in Sarrión (Fitruf) werd begin december gehouden en trok bijna 20.000 bezoekers. Een record in de geschiedenis van de beurs. Mensen komen massaal naar de beurs om te kijken of ze een graantje mee kunnen pikken van de wereldberoemde truffels van Sarrión. Dit willen ze doen door óf zelf te gaan kweken óf door te investeren. “De economie in Sarrión is opgebloeid door de truffelteelt en het dorp kent nauwelijks nog werkloosheid”, aldus de burgermeester.

Samenwerken noodzakelijk voor sterkere marktpositie

Truffelboeren willen de nationale truffelmarkt in Spanje versterken, de economische transparantie vergroten en de oorsprong van de zwarte truffel uit Teruel bekender maken. “Iedere truffelteler in Teruel gaat zijn eigen weg en dat is precies waarom het lastig is om het merk van de zwarte truffel uit Teruel sterker te maken. Op deze manier is het lastig om voor de rechten van de truffelteler op te komen of om van Frankrijk te eisen te stoppen met het verkopen van ons product onder hun vlag,” aldus een van de truffeltelers.

Dit vind je misschien ook leuk