Lage doses ibuprofen in Spanje duurder geworden

door admin
Lage doses ibuprofen in Spanje duurder geworden

Die lage doses (400 mg) werden ook veel duurder. Farmaceuten zouden hun prijzen omhoog hebben gegooid naar aanleiding van de grotere vraag. Volgens bronnen bij het adviesbureau Iqvia – een Amerikaans adviesbureau dat de gecombineerde industrieën van gezondheidsinformatietechnologie en klinisch onderzoek bedient – hebben verschillende laboratoria die ibuprofen maken de dosis van 400 mg duurder gemaakt. Hierbij profiterend van de gestegen vraag naar dit medicijn doordat mensen deze ontstekingsremmende pijnstiller in de dosis van 600 of 1.000 mg niet meer zonder recept kunnen kopen.

Men kan niet bevestigen of dit een algemene praktijk is geweest bij alle bedrijven die het medicijn produceren, maar dat het is gebeurd is volgens het adviesbureau zeker. De verkoop van eenheden ibuprofen met en zonder recept van 400mg en 600mg is eind 2019 gestegen met 3 procent. Desondanks is de omzet in euro’s toegenomen met 13 procent. Iqvia kan niet specificeren hoe groot de invloed van de hogere verkoopprijs is op deze 13 procent. 

De omzet van alle verkochte ibuprofen van 400mg zonder recept nam in 2019 toe met 327 procent. En deze toename is voornamelijk te zien vanaf het midden van vorig jaar. Het gaat hier volgens Iqvia om 9,8 miljoen euro extra voor de makers en verkopers van ibuprofen.

Het besluit van het ministerie om hogere doses ibuprofen alleen op recept verkrijgbaar te laten zijn is het gevolg van dat mensen het medicijn veel meer gebruikten dan dat het werkelijk door artsen werd voorgeschreven. Ondanks dat doosjes van 600 mg ibuprofen officieel alleen nog op recept verkrijgbaar zijn, is dit nog steeds de meestverkochte variant van dit medicijn in Spanje. Het beslaat nog zeker 55 procent van de totale verkoop van ibuprofen in Spaanse apotheken. Wel is de totale verkoop ervan met 6,3 miljoen gedaald in 2019.

Ondanks de verplichting voor een recept bij hogere doseringen van ibuprofen blijven veel apotheken het middel nog steeds zonder recept verstrekken.

Dit vind je misschien ook leuk