Nederland zegt sorry en stelt ‘coronafonds’ voor om Spanje en Italië te helpen

door admin
Nederland zegt sorry en stelt ‘coronafonds’ voor om Spanje en Italië te helpen

Het coronavirus dat wereldwijd om zich heen grijpt zorgt voor spanningen binnen de regeringen van diverse landen. Dagelijks komen ministers bij elkaar om te vergaderen over de huidige stand van zaken en over het effect van de genomen maatregelen. Dat ook de gemoederen tussen de landen binnen de Europese Unie hoog oplopen bleek onlangs uit de uitspraak van Wopke Hoekstra, de Nederlandse Minister van Financiën.

Hoekstra vroeg zich namelijk hardop af waarom Spanje en Italië onvoldoende reserves bij elkaar hadden gespaard toen de economie in die landen nog goed was. Dit zodat Spanje en Italië deze coronacrisis beter konden opvangen. Een uitspraak waarvoor hij later zijn excuses aanbood gezien de omstandigheden waarin beide zuidelijke landen zich bevinden.

Videocall tussen Spanje, Nederland en Italië

Om de lucht tussen de landen te klaren en om te spreken over een Europese aanpak in de strijd tegen het coronavirus, vroeg premier Mark Rutte aan Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, om vandaag een videocall tussen hem en Pedro Sánchez van Spanje en Giuseppe Conte van Italië te plannen.

Rutte wil graag de relatie met Spanje en Italië herstellen na de uitspraak van minister Hoekstra. Ook uitte de premier van Italië eerder zijn onbegrip dat Nederland niet overgaat tot een lockdown zoals in Spanje en Italië wel het geval is. Michel van de Europese Raad liet weten dat het vandaag niet is gelukt om ruimte in alle agenda’s vrij te maken voor een gesprek tussen de premiers. Het gesprek zal ‘zo snel mogelijk’ worden gepland.

Oprichting Europees ‘coronafonds’ voor Spanje en Italië

Als blijk van goede wil en solidariteit voor Spanje en Italië, stelde Mark Rutte gisteren tijdens het Kamerdebat voor om een zogenaamd coronafonds op te richten voor Europa. Dit fonds zal niet dienen als lening, maar als gift voor de landen die het zwaarst zijn getroffen, zoals Spanje en Italië. Rutte wil tijdens de call ook laten weten dat hij niet van plan is om eurobonds, een gemeenschappelijk Europees schuldpapier, uit te geven. Iets waar andere lidstaten wel op aansturen. Het Nederlandse kabinet is daar fel op tegen uit angst een precedent te scheppen.

Officieel zijn de bedragen binnen het fonds nog niet bekendgemaakt, maar diverse Spaanse en Nederlandse media schrijven dat Nederland bereid is om zo’n 1 miljard euro in het fonds te storten. Samen met andere lidstaten is het de bedoeling om 10 tot 20 miljard euro te verzamelen. Lidstaten kunnen geld uit het coronafonds halen dat gebruikt kan worden voor de bouw van noodziekenhuizen, de aanschaf van medische apparatuur en ontwikkeling van vaccins tegen het coronavirus.

Aanspreken EU-reddingsfonds is een optie

Naast het coronafonds is Rutte bereid om het EU-reddingsfonds (MEDE) – met een budget van zo’n 410 miljard euro – aan te spreken om Spanje en Italië te helpen. Vooralsnog werken verschillende Europese leiders aan scenario’s om Italië en Spanje te helpen. Er liggen al diverse voorstellen op tafel bij de Europese Raad en gepland is om hierover een besluit te nemen tijdens de buitengewone videoconferentie op 7 april. Zo kwam voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, afgelopen woensdag met een plan om banen in Spanje en Italië te redden.

Dit vind je misschien ook leuk