Spanje heeft nu bijna een miljoen coronatests uitgevoerd

door admin
Spanje heeft nu bijna een miljoen coronatests uitgevoerd

Wanneer een groot deel van de bevolking getest is op aanwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus, kan met de verkregen resultaten een beleid worden gemaakt voor het afbouwen van de coronamaatregelen. Dat ziet de WHO als beste remedie om uit de huidige lockdown te komen. Volgens de Spaanse minister van Volksgezondheid zijn nu tussen de 900 duizend en een miljoen tests uitgevoerd. Dat betekent niet dat er ook net zoveel mensen zijn getest; in de meeste gevallen wordt iemand meerdere keren getest.

La Rioja, Asturië en Castilië en León zijn de autonome regio’s waar de meeste tests in verhouding met het aantal inwoners zijn uitgevoerd. In absolute cijfers zijn veruit de meeste tests uitgevoerd in de regio Madrid: dat waren en 200 duizend. In Catalonië, waar alleen gebruik wordt gemaakt van de betrouwbare PCR-tests, waren dit er iets meer dan 109 duizend.

Mondiale behoefte aan PCR-tests

De PCR-tests worden in ziekenhuislaboratoria uitgevoerd door gespecialiseerd personeel en met gespecialiseerde apparatuur. Iemand met een positief PCR-testresultaat is met grote zekerheid besmet met het coronavirus. Na vier uur is het resultaat van de test bekend. Ondanks dat het resultaat langer op zich laat wachten dan bij de zogeheten sneltests, is dit niet de oorzaak van het capaciteitsprobleem. Dat zit ‘m onder andere in de schaarse hoeveelheid testmateriaal. Alle landen testen namelijk met dezelfde technologie op het coronavirus. Leveranciers van de PCR-tests zijn 24 uur per dag bezig om aan de mondiale behoefte te kunnen voldoen.

Om de testcapaciteit in het zorgsysteem te vergroten maakt het ministerie van Volksgezondheid sinds een aantal weken ook gebruik van serologische sneltests. Deze zijn echter veel minder betrouwbaar, omdat de antilichamen in het bloed pas na zes of zeven dagen na optreden van de symptomen een positief testresultaat geven. Daarom moet bij een negatieve uitslag, dus als er geen antilichamen gedetecteerd worden, ook nog een PCR-test worden uitgevoerd ter bevestiging. Na de miskoop van 640 duizend onbruikbare sneltests bij een niet-gecertificeerd Chinees bedrijf, kocht de Spaanse overheid opnieuw vijf miljoen wel bruikbare sneltests, waarvan er nu twee miljoen zijn uitgereikt aan de autonome regio’s. Galicië heeft aangegeven deze tests niet te zullen gebruiken en alleen te zullen testen met de betrouwbare PCR-tests. De sneltests hebben vanaf de zevende dag na besmetting met het coronavirus een betrouwbaarheid van 80%. Ook de regio Catalonië heeft aangegeven deze sneltests niet te gebruiken binnen ziekenhuizen en gezondheidscentra.

Bureaucratie

Laboratoria, onderzoekscentra en universiteiten kunnen ondertussen door bureaucratische hobbels niet verdergaan met het ontwikkelen van PCR-tests. In de afgelopen dagen heeft het Instituto de Salud Carlos III maar aan 13 laboratoria groen licht gegeven. Wetenschappers geven al wekenlang aan dat zij over de technieken en apparatuur beschikken om verder te gaan met de PCR-tests. Anderzijds waarschuwen microbiologen van ziekenhuizen ervoor niet zomaar ieder onderzoekslaboratorium te autoriseren omdat het beschikken over de juiste apparatuur en technieken niet vanzelfsprekend tot goede diagnostisch tests leidt.   

Dit vind je misschien ook leuk