
Dat meldt de Spaanse Vereniging van Directies van Sociale Zorginstellingen. De vereniging hekelt het feit dat het ministerie van Sociale Rechten dit jaar geen cent extra geïnvesteerd heeft in het sociale zorgsysteem dat hulp biedt aan mensen die tijdelijk of permanent afhankelijk zijn van dagelijkse zorg. Het gaat om het zogeheten Sistema de Autonomía y Atención a la Dependencia (SAAD), waaronder bijvoorbeeld de thuiszorg en de intramurale ouderenzorg vallen.
ADVERTENTIE
Ruim 47 duizend mensen overleden die op wachtlijst stonden
Van de in totaal 47.201 overleden mensen die nog in afwachting waren van enige vorm van zorg, hadden 29.453 mensen deze zorg al officieel toegewezen gekregen, voor 17.748 mensen moest de toewijzing zelfs nog worden beoordeeld. De meeste overlijdensgevallen van mensen op de zorgwachtlijst werden geregistreerd in de regio Catalonië (12.013), gevolgd door Andalusië (9.944), Madrid (4.736), Valencia (4.510), de Canarische Eilanden (2.747) en Baskenland (2.137).
Sterfteoverschot van ruim 40 duizend overlijdens
Volgens gegevens van het ministerie van Sociale Rechten was er dit jaar een sterfteoverschot van ruim 40 duizend overlijdens binnen het SAAD. 82 procent van de overledenen was 80 jaar of ouder en bijna de helft had de hoogste graad van zorgafhankelijkheid. Alleen al binnen verzorgingshuizen kwamen op iedere 1000 bewoners 199 mensen te overlijden. Het hoogste aantal sterfgevallen werd geregistreerd in de regio Madrid (met 293 overlijdensgevallen op de 1000 inwoners), in Castilië La Mancha (261) en in Catalonië (237).
'Impact van Covid-19 catastrofaal'
“De impact van Covid-19 op het SAAD is catastrofaal en heeft voor veel pijn, leed en duizenden dodelijke slachtoffers gezorgd die afhankelijk waren van professionele zorg en familie”, laat de Vereniging van Directies Sociale Zorginstellingen weten. De Vereniging heeft Pablo Iglesias, vicepremier en minister van Sociale Rechten, dan ook dringend verzocht om met grote urgentie de Territoriale Raad bijeen te roepen voor overleg over een adequatere financiering van het SAAD.
Bovendien moeten de procedures minder bureaucratisch verlopen en moeten de wachtlijsten worden weggewerkt. Volgens de Vereniging blijft veel ellende bespaard als de sociale hulpverlening flexibeler wordt en hulp geboden op het moment dat mensen deze nodig hebben, zonder dat de daarvoor aangewezen autoriteiten toestemming hebben gegeven.