Spaanse artsen en verpleegkundigen weren massaal testen in apotheken

door admin
Spaanse artsen en verpleegkundigen weren massaal testen in apotheken

Het massaal testen buiten de gezondheidscentra en ziekenhuizen is bedoeld om deze zorgvoorzieningen te ontlasten en meer testcapaciteit te creëren om de coronacijfers omlaag te brengen. Bovendien zou het mogelijkheden bieden om de feestdagen in gezelschap van familie of vrienden door te brengen. De bezwaren van de verpleegkundigenorganisaties tegen het plan worden ondersteund door artsenverenigingen en ook patiëntenorganisaties hebben hun twijfels geuit. 

Wettelijke bezwaren

Ten eerste zien zij wettelijke bezwaren. Volgens María José García, woordvoerder voor de verpleegkundigen, zijn de apotheken in Spanje niet competent om de diagnostische tests uit te voeren. Zouden zij dat wel doen, dan worden daarmee zo’n twaalf wetten overtreden. De belangrijkste daarvan is de wet die voorschrijft dat apotheken wel medicijnen mogen verstrekken, maar niet expliciet meldt dat een behandeling of medicijn ook mag worden toegediend.  

Niet veilig

Een tweede bezwaar komt voort uit veiligheidsoverwegingen. Afgezien van het feit dat er bij de apotheken geen artsen aanwezig zijn en de omgeving niet is ingericht als behandelruimte, zullen er in het bevolkingsonderzoek ook mensen zijn met covid-19 die toch een negatief testresultaat krijgen. Met een vals gevoel van veiligheid kunnen zij gemakkelijk anderen besmetten. Bovendien is het bij massaal testen praktisch onmogelijk om een logistiek proces te organiseren waarbij besmette en niet besmette personen van elkaar gescheiden blijven.   

Te duur

Als laatste zijn er ook economische bezwaren opgeworpen. Als er buiten de eerstelijnsgezondheidszorg ook in de apotheken wordt getest, zou dat dubbele kosten met zich meebrengen. Apotheken zijn geen zorginstellingen maar bedrijven met winstoogmerk en huur- en personeelskosten en zullen de tests dus niet gratis gaan afnemen. 

Regio Galicië is pionier voor het testen bij apotheken

De regio Galicië is medio oktober al gestart met het uitvoeren van serologische covid-tests in de apotheken nadat de regioregering een akkoord had gesloten met het Galicisch Farmaceutisch College. Ook daarop kwam veel kritiek uit de medische hoek. Het Galicisch College van Artsen liet weten dat antigeentests uitsluitend op voorschrift van een arts mogen worden afgenomen in een daarvoor geschikte omgeving en niet in een commerciële setting. Ook zetten de artsen hun vraagtekens bij de effectiviteit van de serologische tests en de waarde van de resultaten voor het epidemiologisch onderzoek. De apotheken in Galicië zijn echter enthousiast over de testpilot die nog tot 4 december zal duren. Na deze datum zullen de resultaten van het onderzoek bekend worden gemaakt. 

Dit vind je misschien ook leuk