Hernieuwbare energiebronnen maken ruim 1 procent uit van Spaans bbp

door admin
Hernieuwbare energiebronnen maken ruim 1 procent uit van Spaans bbp

Dit blijkt uit het onderzoek Study of the Macroeconomic Impact of Renewable Energies in Spain. Concreet groeide de bijdrage van de sector aan het Spaanse bbp vorig jaar met 15,6 procent ten opzichte van de 10,5 miljard euro in 2018. Die groei werd aangedreven door de ‘hausse’ van hernieuwbare energiebronnen in 2019 om weer op het niveau van ‘2010- 2011’  te komen, zei de algemeen directeur van APPA Renovables, José María González Moya, tijdens de presentatie van het rapport.

Wat de werkgelegenheid betreft, genereerde hernieuwbare energie vorig jaar meer dan 95.000 banen, zowel in directe als indirecte  werkgelegenheid. Dat is bijna 17 procent meer dan de 81.294 in 2018. Deze cijfers kregen een impuls van de 7.051 megawatt (MW ) van nieuwe elektrische stroom die in 2019 werd geïnstalleerd en waarmee een record werd gevestigd op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Op het niveau van de handelsbalans vertegenwoordigde de bijdrage van de sector een netto exportsaldo van 1.19 miljard euro. De export daalde tot 4.3 miljard, terwijl de import fors toenam tot 3.09 miljard euro dankzij de sterke installatieactiviteit in 2019.

Anderzijds hebben hernieuwbare energiebronnen, in hun verschillende toepassingen (elektrisch, thermisch en transport), 8,7 miljard euro bespaard op de invoer van fossiele brandstoffen, waardoor de energieafhankelijkheid van Spanje werd verminderd en eveneens de blootstelling van de Spaanse economie aan de volatiliteit van de prijzen van koolwaterstoffen afnam. In emissierechten bespaarden ‘groene’ energiebronnen 1.02 miljard euro door een sterke stijging van de gemiddelde prijs van CO2.

Op de elektriciteitsmarkt droegen hernieuwbare energiebronnen 37 procent bij aan de elektriciteit, waardoor ze 5.7 miljard euro aan specifieke vergoeding ontvingen en, als gevolg van het drukkende effect van deze energiebronnen, de marktprijs met 4.4 miljard verminderden, ongeveer 17,5 euro per megawattuur (MWh) op de groothandelsmarkt.

Met betrekking tot de nieuwe oproep tot veilingen van hernieuwbare energie door de regering voor het einde van dit jaar, vindt González Moya deze ‘positief’ voor de sector en impliceert het dat hiermee de ‘goede weg is ingeslagen’, aangezien ze een aanvulling vormen op de massale ontwikkeling van ‘groene’ energiebronnen voorzien door het Nationale Plan voor Geïntegreerd Energie- en Klimaat (PNIEC).

González Moya schat dat Spanje heel dicht bij het doel van 20 procent hernieuwbare energiebronnen voor 2020 zit, met een cijfer van 18,1 procent eind 2019. ‘We komen dichter bij de doelstellingen voor 2020, het pad groeit in principe en we zullen zien of we eraan voldoen of niet, maar we zullen op de voet lopen’, zei hij.

Dit vind je misschien ook leuk