Mogelijk gevangenisstraf in Spanje voor chronische mondkapjesweigeraar

door admin
Mogelijk gevangenisstraf in Spanje voor chronische mondkapjesweigeraar

Manuel García Villar staat in zijn buurt in Villacarillo (Jaén) bekend als aanvoerder van de plaatselijke beweging van virusontkenners, zo schrijft de krant El País op maandag. ‘U bent een ontkenner, zet nu het masker op of u wordt gearresteerd’, zou de rechter hebben gezegd toen hij de 48-jarige Villar zonder mondkapje de rechtszaal binnen zag komen. 

Enkele dagen geleden kwam deze rechter bij de snelrechtzitting niet tot een uitspraak, zodat de gedaagde nu dinsdag voor moet komen bij het Strafhof. Hij wordt beschuldigd van twee delicten van ongehoorzaamheid. De aanklager eist 1 jaar gevangenisstraf in de rechtszaak die als eerste strafrechtzaak de boeken in zal gaan die gehouden werd omdat iemand weigerde zijn mondkapje te dragen. 

De aanklager eist 6 maanden gevangenisstraf voor elk van de twee delicten van burgerlijke ongehoorzaamheid jegens de agenten van de lokale politie in Villacarrillo waarvan de verdachte wordt beschuldigd. ‘Hij wandelde met een uitdagende houding door het dorp en zei ons geen zin te hebben om het beschermende masker op te zetten’, aldus het commentaar van agent Francisco Martínez. 

De lokale politie heeft zes administratieve klachten tegen García ingediend bij het regionale ministerie van Gezondheid. Toen García daarop ook zonder mondkapje bij de snelrechtspraak verscheen kwam daar nog een delict bij. García verweert zich met het argument dat hij ademhalingsproblemen heeft en obees is en daarom niet goed adem kan halen als hij beweegt met een masker op. Dit zei zijn advocaat volgens El País. De mondkapjesweigeraar zou al verschillende malen een poging hebben gedaan om een afspraak te maken bij zijn gezondheidscentrum om daar een medische verklaring op te halen die zijn weigering zou onderschrijven. 

Villacarrillo heeft een virusincidentie van 1.118 gevallen per 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen en hoort daarmee bij de zwaarst door het coronavirus getroffen gemeentes in de provincie Jaén. 

Dit vind je misschien ook leuk