Stabiele daling van het aantal coronabesmettingen in Spanje

door admin
Stabiele daling van het aantal coronabesmettingen in Spanje

In de Interterritoriale Raad voor Volksgezondheid is woensdag vastgesteld dat zowel het aantal ziekenhuisopnames (onder de tien procent van het aantal beschikbare bedden) als het aantal ic-opnames (onder de 23 procent) in de afgelopen veertien dagen is gedaald. “Maar er is nog een lange weg te gaan voordat we onze doelstelling van 25 (besmettingen per 100 duizend inwoners) hebben bereikt”, liet minister Illa van Volksgezondheid weten en deed daarbij nogmaals de oproep om tijdens de feestdagen zo voorzichtig mogelijk te blijven. 

Gevolgen van de puente de la Constitución

Nog voor de kerst zal in de komende weken blijken of de puente de la Constitución gevolgen heeft gehad voor het nu nog gunstige epidemiologische verloop in Spanje. De minister heeft in de Raad van woensdag het kerstplan met zijn regionale ambtsgenoten nogmaals doorgenomen en geconcludeerd dat de perimetrale lockdown van de autonome regio’s van 23 december tot 6 januari gehandhaafd blijft. Alleen voor urgente redenen of familiebezoek mag naar een andere regio worden gereisd. In een aantal regio’s, waaronder Aragón, geldt deze uitzondering alleen tijdens de feestdagen zelf. 

Gunstig verloop in Catalonië

In de regio Catalonië daalde het aantal nieuwe coronabesmettingen voor de vierde dag op rij en is het reproductiegetal gedaald naar 0,96. Ook daalde het aantal covid-19-patiënten op de ic’s en werd in de afgelopen 24 uur zelfs geen enkel nieuw sterfgeval gemeld. De covid-19-incidentie (aantal gevallen per 100 duizend inwoners) is in Catalonië 187. De incidentie is ook onder het landelijk gemiddelde (200) in de regio’s Andalusië (171), de Canarische Eilanden (93), Ceuta (142), Valencia (194), Extremadura (166), Galicië (172), Madrid (191), en Murcia (148). 

Stapje voor stapje goede kant op

In heel Spanje is het percentage positieve testuitslagen (van zowel PCR-tests als de sneltests) in één dag gedaald van 3,77 naar 3,66 procent. De parameter die het beste het epidemiologisch verloop laat ziet is echter het reproductiegetal, en dat is gedaald naar 0,96. Dat wil zeggen dat iedere 100 besmette personen samen voor 96 nieuwe besmettingen zorgen en de epidemie nu dus langzaam wordt teruggedrongen in Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk