Spaanse regering wil strengere maatregelen kerst in regio’s met hoge incidentie

door admin
Spaanse regering wil strengere maatregelen kerst in regio's met hoge incidentie

De Interterritoriale Raad houdt de mogelijkheid open dat autonome regio’s volledig kunnen sluiten tijdens de feestdagen, afhankelijk van de gezondheidssituatie ter plaatse. Dit nieuws valt veel Spanjaarden rauw op het dak nadat vorige week de maatregelen wat meer werden losgelaten en mensen wat meer bewegingsvrijheid kregen om kerst en oud en nieuw met familie of vrienden door te brengen.

Een week voor Kerstmis weten de Spanjaarden dus opnieuw niet waar ze aan toe zijn. Kunnen ze naar een andere provincie of regio en zo ja, met hoeveel mensen mogen ze samenkomen en tot hoe laat? In het plan voor de komende weken dat op 2 december werd overeengekomen werd het maximaal aantal personen op samenkomsten beperkt tot 10 personen, de avondklok op kerstavond en oudejaarsavond verruimd naar 1:30 uur en grenzen tussen regio’s werden opengesteld. 

Die maatregelen blijven in principe van kracht, behalve dat elke regio er zijn eigen draai aan kan geven naar gelang de ontwikkeling van de cijfers. Om praktische redenen is de enige beperking die nu kan veranderen en voorheen niet die van mobiliteit tussen autonome gemeenschappen. Met betrekking tot andere maatregelen werd het al aan de regio’s overgelaten of ze die zouden aanhouden of verscherpen. 

De Spaanse autoriteiten baseerden zich bij deze beslissing op het opnieuw toegenomen aantal besmettingen in het land en op de ernst van de situatie in andere Europese landen die juist hun maatregelen weer hebben aangescherpt.

Sinds afgelopen vrijdag stijgt de virusincidentie weer en woensdag kwam het aantal gemeten over 14 dagen opnieuw boven 200 gevallen per 100.000 inwoners.

Balearen

Sommige regio’s hebben al beperkende maatregelen aangekondigd, zoals de Balearen die een avondklok van 22 uur instellen voor kerstavond en het maximaal aantal mensen dat samen mag komen is 6. De archipel is in een paar dagen tijd van de tweede regio met de laagste incidentie naar regio met de hoogste incidentie van het land gegaan.

Canarische eilanden

Ook op de Canarische eilanden zijn op woensdag nieuwe maatregelen aangekondigd vanwege een stijgende trend wat het aantal besmettingen betreft. Voor Tenerife geldt de komende 15 dagen een in- en uitreisverbod, een avondklok vanaf 22 uur en maximaal 6 personen op samenkomsten.

Advies is thuisblijven

Minister Illa van Gezondheidszorg heeft er opnieuw op aangedrongen dat iedereen thuis blijft. Volgens een rapport van het ministerie is de stijging van het aantal gevallen de afgelopen dagen te wijten aan de versoepeling van maatregelen in sommige autonome gemeenschappen. Bovendien zouden de mogelijke effecten van het lange weekend van 5 tot 8 december nog niet in de statistieken terugkomen.

Dit vind je misschien ook leuk