Ziekenhuizen in zeven Spaanse regio’s in fase van extreem risico

door admin
Ziekenhuizen in zeven Spaanse regio’s in fase van extreem risico

De overgang naar ‘extreem risico’ is een feit op het moment dat meer dan 25 procent van de IC-bedden bezet wordt door covid-19-patiënten. Opnieuw duiken beelden op van overbezette ziekenhuizen waar nieuwe covid-patiënten in de gangen worden ondergebracht omdat er onvoldoende capaciteit is. 

Piek pas over tien dagen

Volgens Manuel J. Vázquez van de Spaanse Vereniging voor Spoedeisende Geneeskunde (Semes) ondervinden de ziekenhuizen nu de gevolgen van de afgelopen feestdagen die samen met familie en vrienden zijn doorgebracht. Voor veel ziekenhuizen komt de piek te snel na de toename van het aantal covid-patiënten als gevolg van het lange weekend (de puente) begin december. Vázquez voorziet dat de druk op de ziekenhuizen pas medio januari op z’n top is, terwijl de zorg nu op veel plaatsen al in het geding komt. 

In Catalonië is de druk op de IC-afdelingen het grootst, waar 36,84 procent van de ic-bedden bezet wordt door covid-patiënten. Op de Balearen is dat percentage 34,58 procent, in Valencia 34,4 procent en in Madrid 30 procent. Ook de regio’s La Rioja, Castilië en León en Castilië-La Mancha zijn de kritische drempel van 25 procent inmiddels voorbij. 

Deskundigen van de Semes hebben naar aanleiding van de cijfers die dinsdag door het ministerie van Volksgezondheid zijn gepubliceerd hun ernstige zorgen uitgesproken over de ziekenhuiscapaciteit. In een aantal gevallen is de druk op de ic-afdelingen zelfs nog aanzienlijk groter dan de gemiddelde cijfers die worden weergegeven. De gemiddelde bezetting van coronapatiënten op de ic’s van de genoemde zeven regio’s is 35 procent, maar in sommige gevallen is dat zelfs al 40 procent. 

“Het ergste moet nog komen”

“In de afgelopen dagen is het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen enorm toegenomen, en het ergste moet nog komen” zegt Vázquez, die daarbij aangeeft dat de situatie op een intensive-careafdeling al precair wordt bij een bezetting van 15 procent door covid-patiënten. In totaal zijn er volgens het gezondheidscrisiscentrum CCAES 13.841 ziekenhuisopnames als gevolg van coronabesmettingen. Dat is 12 procent van de totale beddencapaciteit in de Spaanse ziekenhuizen. 

Dit vind je misschien ook leuk